БиХ: ЕУ задовољна провођењем реформи

У Делегацији Европске уније у БиХ данас је разговарано о провођењу реформске агенде. Представници Европске уније задовољни су до сада постигнутим, а домаћи политичари обећавају наставак реформи и сарадњу свих нивоа власти у вези са овим питањем.

Босна и Херцеговина 19.09.2016 | 20:39
БиХ: ЕУ задовољна провођењем реформи
"Направили смо инвентуру до сада урађеног посла о питању провођења реформске агенде и закључили смо да је обављено 40% посла за годину дана", каже предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и подсјећа да је реформска агенда четворогодишњи план.

Звиздић најављује тешке реформе које ће, како каже, промијенити досадашњи менталитет понашања у БиХ.

"Вјероватно ће бити и одређеног незадовољства унутар БиХ, али циљеви реформе су јасни: економски развој БиХ, јачање законодавства, побољшање пословног амбијента, владавина права, ефикаснија јавна управа. Коначни циљ реформи су нова радна мјеста и повећање животног стандарда свих грађана БиХ", тврди Звиздић и истиче добру сарадњу и координацију свих нивоа власти у БиХ, што је
резултирало усвајањем низа стратегија на нивоу БиХ.

Звиздић није поменуо да је усвајање сваке стратегије у Савјету министара БиХ од Владе Републике Српске називано преносом надлежности и издајом интереса Републике Српске. О томе пред европским званичницима није жељела да говори ни премијер Српске, ваћ се хвалила до сада постигнутим резултатима и најавом нових реформи.

"Морамо стварати боље претпоставке и услове за јачање привреног сектора и отварање радних мјеста у тој сфери. Јавна управа ће доживјети смањење. То је природно, али кључна ствар у јавној управи је њена ефикасност и то колико је она на услузи грађанима и пословној иницијативи. Треба направити јавну управу која је рационалнија, ефикаснија, кориснија и јефтинија", истиче предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

И федерални премијер Фадил Новалић похвалио се провођењем реформи које су, како каже, смањиле проценат незапослености у Федерацији БиХ отварањем 20 хиљада нових радних мјеста, довеле до повећања БДП-а и степена наплате пореза у том ентитету.

Европски званичници сматрају да БиХ биљежи значајне резултате у провођењу реформи што ће, сматрају они, имати утицај и на одлуку Европске уније да прихвати апликацију БиХ за статус земље кандидата за чланство у Европкој унији.



(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

родјо

19.09.2016 19:51

Да Вам Румуни и Бугари позавиде на успјеху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуро палица

20.09.2016 04:44

процитах ово и слатко се насмијах,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрцко

20.09.2016 13:34

Бас си у праву сто мислис коце се прије распаст БиХ или ЕУ

Name

Драган

20.09.2016 08:22

Ајде што нас домаћи политиканти обмањују, али ми је црно пред очима кад нас и странци лажу. Од кога очекивати стварне промјене?

ОДГОВОРИТЕ