BiH: EU zadovoljna provođenjem reformi

U Delegaciji Evropske unije u BiH danas je razgovarano o provođenju reformske agende. Predstavnici Evropske unije zadovoljni su do sada postignutim, a domaći političari obećavaju nastavak reformi i saradnju svih nivoa vlasti u vezi sa ovim pitanjem.

Bosna i Hercegovina 19.09.2016 | 20:39
BiH: EU zadovoljna provođenjem reformi
"Napravili smo inventuru do sada urađenog posla o pitanju provođenja reformske agende i zaključili smo da je obavljeno 40% posla za godinu dana", kaže predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i podsjeća da je reformska agenda četvorogodišnji plan.

Zvizdić najavljuje teške reforme koje će, kako kaže, promijeniti dosadašnji mentalitet ponašanja u BiH.

"Vjerovatno će biti i određenog nezadovoljstva unutar BiH, ali ciljevi reforme su jasni: ekonomski razvoj BiH, jačanje zakonodavstva, poboljšanje poslovnog ambijenta, vladavina prava, efikasnija javna uprava. Konačni cilj reformi su nova radna mjesta i povećanje životnog standarda svih građana BiH", tvrdi Zvizdić i ističe dobru saradnju i koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH, što je
rezultiralo usvajanjem niza strategija na nivou BiH.

Zvizdić nije pomenuo da je usvajanje svake strategije u Savjetu ministara BiH od Vlade Republike Srpske nazivano prenosom nadležnosti i izdajom interesa Republike Srpske. O tome pred evropskim zvaničnicima nije željela da govori ni premijer Srpske, vać se hvalila do sada postignutim rezultatima i najavom novih reformi.

"Moramo stvarati bolje pretpostavke i uslove za jačanje privrenog sektora i otvaranje radnih mjesta u toj sferi. Javna uprava će doživjeti smanjenje. To je prirodno, ali ključna stvar u javnoj upravi je njena efikasnost i to koliko je ona na usluzi građanima i poslovnoj inicijativi. Treba napraviti javnu upravu koja je racionalnija, efikasnija, korisnija i jeftinija", ističe predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

I federalni premijer Fadil Novalić pohvalio se provođenjem reformi koje su, kako kaže, smanjile procenat nezaposlenosti u Federaciji BiH otvaranjem 20 hiljada novih radnih mjesta, dovele do povećanja BDP-a i stepena naplate poreza u tom entitetu.

Evropski zvaničnici smatraju da BiH bilježi značajne rezultate u provođenju reformi što će, smatraju oni, imati uticaj i na odluku Evropske unije da prihvati aplikaciju BiH za status zemlje kandidata za članstvo u Evropkoj uniji.



(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

rodjo

19.09.2016 19:51

Da Vam Rumuni i Bugari pozavide na uspjehu.

ODGOVORITE
Name

duro palica

20.09.2016 04:44

procitah ovo i slatko se nasmijah,

ODGOVORITE
Name

Frcko

20.09.2016 13:34

Bas si u pravu sto mislis koce se prije raspast BiH ili EU

Name

Dragan

20.09.2016 08:22

Ajde što nas domaći politikanti obmanjuju, ali mi je crno pred očima kad nas i stranci lažu. Od koga očekivati stvarne promjene?

ODGOVORITE