У потрази за послом Станари су најпожељнији

Највише становника из других општина у Српској се прошле године доселило у Станаре - укупно 2.641.

Република Српска 19.09.2016 | 18:32
У потрази за послом Станари су најпожељнији
Тако је најмлађа општина у Српској постала најпожељније мјесто за живот и рад.
 
Према подацима Републичког завода за статистику, на другом мјесту је Бањалука, у коју се доселило 1.480 становника из других дијелова Републике Српске, а иза су по броју досељених становника Источно Сарајево, Лакташи, Бијељина, Добој. Из других општина у Српској у Источни Дрвар нико није преселио, а свега пет људи се доселило у Купрес.



Са просјечном нето платом од 1.074 КМ у прошлој години Станари су се нашли на трећем мјесту по примањима у Српској, након Угљевика и Гацка, који су са просјечним примањима изнад 1.000 КМ на врху листе. Просјечна плата у Бањалуци износила је 964 КМ.

Није тешко закључити да је главни разлог миграција радника - добар посао.

Душан Панић, начелник Станара, који броје око 10.000 становника, каже да је просјек плата у термоелектрани и руднику у овој општини око 1.500 КМ, а из РиТЕ Станари су најавили отварање још 185 нових радних мјеста.

"Највише досељавају млађи људи, посебно инжењери са породицама", каже Панић и додаје да је општина за кратко вријеме пуно урадила на томе да обезбеди што повољније услове за живот и пословање.



Мада у Заводу за запошљавање Републике Српске кажу да тржиште рада у Српској карактерише слаба покретљивост радне снаге, пример Станара показује да ће се радници, када је реч о добром послу, преселити у мањи град.

Послодавци се често жале да у својим општинама не могу да нађу раднике које им требају, а с друге стране нису спремни да мотивишу раднике из других општина да због посла напусте своје родно мјесто и почну да раде за њих.

"Главни мотив је плата, односно бонуси на плату који се код нас, када се преговара о платама, крију, па радници неће да ризикују и да мијењају цијели живот, а не знају да ли ће то да им се исплати", каже Мирослав Вукајловић, директор агенције “Спектар” из Бањалуке.

Професори математике

Мобилност радне снаге је важна за тржиште рада.

"На примјер, прошле године смо имали регистрована три професора математике у Братунцу, који нису тамо могли да нађу посао, а у Источном Сарајеву, Теслићу, Фочи и другом општинама није било довољно овог кадра", каже Ведрана Милинковић, портпарол Завода за запошљавање.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ауди

19.09.2016 16:52

Сад знам сто је моја пуница навалила да се сели у Станаре небили насла каквог инзињера који има добру плату.Јест префригана.

ОДГОВОРИТЕ