U potrazi za poslom Stanari su najpoželjniji

Najviše stanovnika iz drugih opština u Srpskoj se prošle godine doselilo u Stanare - ukupno 2.641.

Republika Srpska 19.09.2016 | 18:32
U potrazi za poslom Stanari su najpoželjniji
Tako je najmlađa opština u Srpskoj postala najpoželjnije mjesto za život i rad.
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na drugom mjestu je Banjaluka, u koju se doselilo 1.480 stanovnika iz drugih dijelova Republike Srpske, a iza su po broju doseljenih stanovnika Istočno Sarajevo, Laktaši, Bijeljina, Doboj. Iz drugih opština u Srpskoj u Istočni Drvar niko nije preselio, a svega pet ljudi se doselilo u Kupres.



Sa prosječnom neto platom od 1.074 KM u prošloj godini Stanari su se našli na trećem mjestu po primanjima u Srpskoj, nakon Ugljevika i Gacka, koji su sa prosječnim primanjima iznad 1.000 KM na vrhu liste. Prosječna plata u Banjaluci iznosila je 964 KM.

Nije teško zaključiti da je glavni razlog migracija radnika - dobar posao.

Dušan Panić, načelnik Stanara, koji broje oko 10.000 stanovnika, kaže da je prosjek plata u termoelektrani i rudniku u ovoj opštini oko 1.500 KM, a iz RiTE Stanari su najavili otvaranje još 185 novih radnih mjesta.

"Najviše doseljavaju mlađi ljudi, posebno inženjeri sa porodicama", kaže Panić i dodaje da je opština za kratko vrijeme puno uradila na tome da obezbedi što povoljnije uslove za život i poslovanje.



Mada u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske kažu da tržište rada u Srpskoj karakteriše slaba pokretljivost radne snage, primer Stanara pokazuje da će se radnici, kada je reč o dobrom poslu, preseliti u manji grad.

Poslodavci se često žale da u svojim opštinama ne mogu da nađu radnike koje im trebaju, a s druge strane nisu spremni da motivišu radnike iz drugih opština da zbog posla napuste svoje rodno mjesto i počnu da rade za njih.

"Glavni motiv je plata, odnosno bonusi na platu koji se kod nas, kada se pregovara o platama, kriju, pa radnici neće da rizikuju i da mijenjaju cijeli život, a ne znaju da li će to da im se isplati", kaže Miroslav Vukajlović, direktor agencije “Spektar” iz Banjaluke.

Profesori matematike

Mobilnost radne snage je važna za tržište rada.

"Na primjer, prošle godine smo imali registrovana tri profesora matematike u Bratuncu, koji nisu tamo mogli da nađu posao, a u Istočnom Sarajevu, Tesliću, Foči i drugom opštinama nije bilo dovoljno ovog kadra", kaže Vedrana Milinković, portparol Zavoda za zapošljavanje.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

audi

19.09.2016 16:52

Sad znam sto je moja punica navalila da se seli u Stanare nebili nasla kakvog inzinjera koji ima dobru platu.Jest prefrigana.

ODGOVORITE