Ловац погинуо у минском пољу

Ловац Миле Барбарић из Ковачића код Ливна погинуо је јуче у Челебићу када је нагазио на мину заосталу из протеклог рата.

Босна и Херцеговина 19.09.2016 | 11:35
Ловац погинуо у минском пољу
Несрећа се догодила у раним јутарњим часовима у предјелу Максов врх, а тијело настрадалог из минског поља око подне су извукли припадници Управе Цивилне заштите Ливањског кантона.

Како сазнајемо, са Барбарићем у лову, у тренутку несреће било је још једно лице на удаљености око 200 метара. Ловац чији идентитет није саопштен прошао је без повреда.

Према незваничним информацијама, Барбарић је погинуо од противпјешадијске распрскавајуће одскочне мине ПРОМ-1 која се активира нагазом или затезном жицом. Ово убојито средство када се активира усмрћује гелерима у кругу од око 30 метара.

Како су јуче рекли у Оперативном центру Цивилне заштите Ливањског кантона, у близини мјеста несреће уочена је још једна идентична мина.

- Није искључено да на овој локацији има још мина које се не виде на површини. Ово подручје заведено је као ризично, јер се ту налазе заостала минска поља - казали су у Цивилној заштити Ливно.

Додали су да је извлачење тијела било компликовано и ризично, јер док су деминери стигли до тијела ловца, било је потребно разминиравање терена.

Несреће у којим се животи у БиХ губе од заосталих мина из протеклог рата све чешћа су појава. Тако је почетком овог мјесеца живот од мине изгубио радник шумског предузећа "Копривница" Е. К. (27) у селу Весала код Бугојна. Од експлозије су тада тешко повријеђена и двојица његових колега Н. Б. (36) и М. Б. (42). Они су тога дана радили на дозначавању стабала.

Само четири мјесеца раније на Влашићу је од нагазне мине погинуо Милован Трипковић (53) из Витовља. Он је наводно ушао у означено минско поље.

Опасност

На подручју БиХ налази се велики број заосталих минских поља из протеклог рата које годинама и деценијама представљају опасност. Мине се обично налазе у шумама и на неприступачним теренима која понекад нису означена као опасна за пјешачење. У таквим ситуацијама људи, не знајући шта их чека, активирају заостале мине, а експлозије се најчешће завршавају трагично.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар