Lovac poginuo u minskom polju

Lovac Mile Barbarić iz Kovačića kod Livna poginuo je juče u Čelebiću kada je nagazio na minu zaostalu iz proteklog rata.

Bosna i Hercegovina 19.09.2016 | 11:35
Lovac poginuo u minskom polju
Nesreća se dogodila u ranim jutarnjim časovima u predjelu Maksov vrh, a tijelo nastradalog iz minskog polja oko podne su izvukli pripadnici Uprave Civilne zaštite Livanjskog kantona.

Kako saznajemo, sa Barbarićem u lovu, u trenutku nesreće bilo je još jedno lice na udaljenosti oko 200 metara. Lovac čiji identitet nije saopšten prošao je bez povreda.

Prema nezvaničnim informacijama, Barbarić je poginuo od protivpješadijske rasprskavajuće odskočne mine PROM-1 koja se aktivira nagazom ili zateznom žicom. Ovo ubojito sredstvo kada se aktivira usmrćuje gelerima u krugu od oko 30 metara.

Kako su juče rekli u Operativnom centru Civilne zaštite Livanjskog kantona, u blizini mjesta nesreće uočena je još jedna identična mina.

- Nije isključeno da na ovoj lokaciji ima još mina koje se ne vide na površini. Ovo područje zavedeno je kao rizično, jer se tu nalaze zaostala minska polja - kazali su u Civilnoj zaštiti Livno.

Dodali su da je izvlačenje tijela bilo komplikovano i rizično, jer dok su demineri stigli do tijela lovca, bilo je potrebno razminiravanje terena.

Nesreće u kojim se životi u BiH gube od zaostalih mina iz proteklog rata sve češća su pojava. Tako je početkom ovog mjeseca život od mine izgubio radnik šumskog preduzeća "Koprivnica" E. K. (27) u selu Vesala kod Bugojna. Od eksplozije su tada teško povrijeđena i dvojica njegovih kolega N. B. (36) i M. B. (42). Oni su toga dana radili na doznačavanju stabala.

Samo četiri mjeseca ranije na Vlašiću je od nagazne mine poginuo Milovan Tripković (53) iz Vitovlja. On je navodno ušao u označeno minsko polje.

Opasnost

Na području BiH nalazi se veliki broj zaostalih minskih polja iz proteklog rata koje godinama i decenijama predstavljaju opasnost. Mine se obično nalaze u šumama i na nepristupačnim terenima koja ponekad nisu označena kao opasna za pješačenje. U takvim situacijama ljudi, ne znajući šta ih čeka, aktiviraju zaostale mine, a eksplozije se najčešće završavaju tragično.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar