Перите руке дуже од 15 секунди

Требало би имати у виду да за уклањање бактерија са руку нису потребни антибактеријски сапуни.

Здравље 18.09.2016 | 16:37
Перите руке дуже од 15 секунди
ИАКО је одавно познато да је прање руку основа и превенција доброг здравља, недавна истраживања су показала да је мали број оних који знају да перу руке на правилан начин.

Наиме, истраживачи са Универзитета Мичиген посматрали су прање руку у једном јавном тоалету. Од скоро четири хиљаде људи који су обухваћени овим посматрањем, свега пет одсто је прало руке на правилан начин. То значи да су довољно насапунали, затим трљали руке и зглобове да би се уклониле бактерије. Чак десет одсто, од којих већином мушкарци, нису опрали руке после употребе тоалета, док је тридесет процената оних који су само "провукли" руке кроз воду. Највећи је број оних који су прали руке сапуном и водом, али краће од 15 секунди.

Слична студија спроведена је и у Француској. Она је показала да 7 од 10 Француза не пере руке после јавног превоза и брисања носа, док 4 од 10 не пере руке пре припремања хране.

Ипак, требало би имати у виду да за уклањање бактерија са руку нису потребни антибактеријски сапуни. Јер, супстанца триклосан која је главни антисептични састојак антибактеријских сапуна нарушава цревну флору. Ово је нарочито значајно за оне који су већ нарушеног здравља, па им дисбаланс природно настањених микроорганизама у гастроинтестиналном тракту погоршава стање примарне болести, а нарочито дијабетичарима, кардиоваскуларним пацијентима и онима који пате од артритиса.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар