Perite ruke duže od 15 sekundi

Trebalo bi imati u vidu da za uklanjanje bakterija sa ruku nisu potrebni antibakterijski sapuni.

Zdravlje 18.09.2016 | 16:37
Perite ruke duže od 15 sekundi
IAKO je odavno poznato da je pranje ruku osnova i prevencija dobrog zdravlja, nedavna istraživanja su pokazala da je mali broj onih koji znaju da peru ruke na pravilan način.

Naime, istraživači sa Univerziteta Mičigen posmatrali su pranje ruku u jednom javnom toaletu. Od skoro četiri hiljade ljudi koji su obuhvaćeni ovim posmatranjem, svega pet odsto je pralo ruke na pravilan način. To znači da su dovoljno nasapunali, zatim trljali ruke i zglobove da bi se uklonile bakterije. Čak deset odsto, od kojih većinom muškarci, nisu oprali ruke posle upotrebe toaleta, dok je trideset procenata onih koji su samo "provukli" ruke kroz vodu. Najveći je broj onih koji su prali ruke sapunom i vodom, ali kraće od 15 sekundi.

Slična studija sprovedena je i u Francuskoj. Ona je pokazala da 7 od 10 Francuza ne pere ruke posle javnog prevoza i brisanja nosa, dok 4 od 10 ne pere ruke pre pripremanja hrane.

Ipak, trebalo bi imati u vidu da za uklanjanje bakterija sa ruku nisu potrebni antibakterijski sapuni. Jer, supstanca triklosan koja je glavni antiseptični sastojak antibakterijskih sapuna narušava crevnu floru. Ovo je naročito značajno za one koji su već narušenog zdravlja, pa im disbalans prirodno nastanjenih mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu pogoršava stanje primarne bolesti, a naročito dijabetičarima, kardiovaskularnim pacijentima i onima koji pate od artritisa.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar