Кућна прашина: Шта све крије и колико је штетна

Истраживачи с Универзитета у Вашингтону тестирали су узорке кућне прашине и открили да садржи велики број штетних хемикалија, пише ЦНН.

Здравље 18.09.2016 | 16:31
Кућна прашина: Шта све крије и колико је штетна
“Желели смо да идентификујемо које су хемикалије присутне у највећој мери у кућама, а неке од њих су се појавиле у скоро сваком узорку прашине”, каже докторка Ејми Зота, асистент професора предмета о животној средини и здравља на раду, која је предводила студију.

Како би открили којим потенцијално отровним честицама смо највише изложени, Зотин тим је анализирао све студије урађене у САД које имају узорке кућне прашине, од 2000. године.

Тражили су присутност потенцијалних отровних хемикалија и поделили су их у пет класа, од који су се две најчешће појављивале у узорцима - фталати и запаљиве честице.

Хемикалије пронађене у узорцима прашине потичу од много ствари које се типично налазе у кући, укључујући производе од винила (ПВЦ), козметику, производе за бебе, намештај и лак за нокте.

Како би појаснили како су ове хемикалије доспеле у кућу, потребно је разумети где се користе. Наиме, фталати чине пластику мекшом и савитљивијом, тако да се могу наћи у материјалима од винила, као што су подови, жалузине и амбалаже за храну.

Запаљиве честице помажу производима да задовоље стандарде запаљивости, који се налазе у грађевинским прописима, условима осигурања и противпожарне заштите.

Истражитељи наводе да је у питању нешто више од саме изложености честицама. На пример, иако су фталати откривени у већој концентрацији, хемикалије у запаљивим честицама имају највећи процес уноса, што значи да оне више улазе у организам.

“Могу се удахнути или их може кожа апсорбовати. Ове хемикалије се не везују за производе, па тако могу лако и ‘побећи’ са њих.”

Једна од највећих брига је чињеница да деца могу удахнути или упити неке од ових хемикалија док пузе по кући, додирују ствари и након тога стављају прсте у уста.

“Изложеност деце фталатима може да повећа ризик од респираторних, бихевиоралних и неуроразвојних проблема.”

Фталати су такође познати по томе што могу да поремете хормоне, што може да доведе до проблема са репродукцијом.

Разлог због којег су фталати пронађени као најчешћа честица у кућној прашини је то што су се студије фокусирале на ту врсту честица.

“Увек постоји могућност изложености честицама које још нису проучаване. Можда постоје хемикалије за које још не знамо, за које још нисмо ни чули”, каже доктор Аса Бредмен који није био укључен у студију. Његова претходна истраживања су показала да су фталати најчешћа честица у вртићима широм САД.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар