Не можете никако да смршате? Ево гдје гријешите

У чланку који је 2013. године објављен у магазину Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине (НЕЈМ), научници су идентификовали четири најчешћа проблема са којима се сусрећу људи на дијети.

Здравље 18.09.2016 | 16:26
Не можете никако да смршате? Ево гдје гријешите
Ово су најчешћи митови у вези са мршављењем:

Мит број 1: Мале промене у дијети или укупној физичкој активности довешће до великих, трајних промена у телесној тежини.

Нажалост, то није истина. Мале промене неће имати никакав утицај јер ће, физиолошки, ваше тело покушати да одржи тренутну тежину. То, наравно, не значи да мале промене не значе апсолутно ништа, али највероватније неће довести до резултата које сте очекивали.

Мит број 2: Постављање реалистичних циљева када покушавате да смршате је битно јер ћете се, у супротном, осећати фрустрирано и изгубити мање килограма.

Упркос томе што пацијенти често постављају амбициозне циљеве, које лекари одобравају, не постоје научни докази који потврђују да постављање великих циљева нужно води до фрустрације. Ако ништа друго, чак може да поспеши позитиван исход дијете.

Митброј 3: Нагло или преспоро губљење килограма довешће до поновоног таложења масних наслага.

Ни за ову тврдњу не постоје научни докази. Штавише, истраживања су показала да се брзо губљење килограма на самом почетку дијете (најчешће услед изузетне мотивације) може довести у везу са каснијом дугорочном оптималном тежином.

Мит број 4: Партија секса сагореће исти број калорија колико и шетња дуга један и по километар.

Резултати истраживања показали су да сексуални однос (без предигре) у просеку траје 6 минута. Просечан мушкарац од 30 година за то време сагореће само 20 калорија, што је, опет, само 14 калорија више од седења и гледања телевизије.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

искуство

18.09.2016 20:16

НИЈЕ МИТ: Пробушити кашику и смањити величину тањира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

греендестинy

19.09.2016 20:03

Избаците рафинирани шећер и бијело брашно из исхране, замијените их са воћем и интегралним брашном и сви фактори крвне слике ће се уравнотежити. А што се тиче тежине, не постоји никакав магични рецепт, само редовна вјежба, кретање и што мање соли (на врх ножа је дозвољена дневна количина).

ОДГОВОРИТЕ