На списку више бирача него грађана у БиХ?!

Централни бирачки списак БиХ биће пречишћен до општих избора 2018. године, сазнаје „ЕуроБлиц“ из извора блиских ЦИК БиХ.

Босна и Херцеговина 16.09.2016 | 07:30
На списку више бирача него грађана у БиХ?!
Након што је последњи попис становништва показао апсурдну ситуацију да у БиХ има више бирача него грађана, извори из ЦИК тврде да је врло извесно да после локалних избора следи пречишћавање Централног бирачког списка. Незванично сазнајемо да је само у последња три месеца број бирача у БиХ повећан за 17.000, што је и за државне парламентарце невероватан податак.
 
"Централни бирачки списак би требало да буде само одраз базе података из Агенције за идентификациона документа (ИДДЕЕА), с тим што би га најмање два пута годишње требало пречишћавати. Очигледно је да ИДДЕЕА није добро увезана са матичним уредима, да ако је неко умро мора да буде аутоматски брисан са бирачког списка. Такође, и особе које су одјавиле боравак из БиХ требало би да буду брисане са бирачког списка", каже посланик СНСД и члан радне групе за измену Изборног закона БиХ Лазар Продановић.

Он признаје да се приликом измена Изборног закона БиХ није водила расправа о Централном бирачком списку, јер за то није постојала политичка воља.

Посланик НДП Момчило Новаковић сматра да највећу одговорност за тачан бирачки списак има ЦИК БиХ.

"Нема ту пуно мудрости. Постоји простор, али нема воље и политичке сагласности око тога да се спискови ажурирају и да Централни бирачки списак одражава стварни број бирача који могу изаћи на изборе. Чим парламент БиХ почне да ради, позабавићемо се тиме, да се - ако постоје нека законска ограничења за тачну евиденцију - она отклоне", каже Новаковић.

У ЦИК БиХ наводе да податке за Централни бирачки списак добијају, пре свега, од ИДДЕЕА.

"Сви који имају важећу личну карту, па и они који су у иностранству, налазе се на Централном бирачком списку. Такође, и они који немају личну карту ИДДЕЕА, али су имали пребивалиште у БиХ 1991, могу да буду регистровани бирачи ако доставе уверење о држављанству БиХ. У читавој причи су и надлежни органи који би требало да доставе одговарајауће податке ИДДЕЕА, пре свега матични уреди, који воде евиденцију о умрлима. Можемо само претпоставити да ту не постоји ажурност", рекла је портпарол ЦИК БиХ Максида Пирић.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мислим Ман

16.09.2016 06:16

Сто се броја гласаца у дијаспори тице. Сигурно тврдим да једно 50.000 није гласало вец 15так година. Нико да се не љути сто су сад на списку и сто људи хоце гласати. Не знам ако је ово - сто то није у реду? Нико не мозе избрисати цовјеку мјесто родјења, па тако ни глас цовјека. А то сто се цовјек мозда роди на погресном мјесту, мозда Дар, А мозда Бозја казна. Код нас је дискутабилно ста је то од ово двоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

16.09.2016 06:46

Досли папири за гласање неки дан, додусе не по први пут јер сматрам да је гласање моја градјанска дузност. Иако дуго думам коме глас дати лопови који су вец 20 година на власти не улазе ни под разно у разматрање. Сваки глас је вазан и не пропустите своје право а и обавезу.

Name

Драган

16.09.2016 06:32

"Није важно ко гласа, важно је ко броји гласове."

ОДГОВОРИТЕ
Name

и јос крадја

16.09.2016 08:22

Овим националистима одговарају оваки спискови то су непостојеци гласаци који се броје нацоналистима и то је то.

Name

адам

16.09.2016 06:39

Мислим да су гласацки листици вец попуњени и пребројани а ово сто народ излази на изборе ?????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мф

16.09.2016 10:40

Да код вас је то тако али код нас није

Name

Сарајево

16.09.2016 10:54

Фарса

Name

Лија

16.09.2016 07:37

Ово је држава апсурда и не чуди било шта што се у њој дешава. Сви на овим просторима имају генетску аномалију, која је развила порив за варањем и подметањем. Тако је у свим дијеловима друштва, од најбаналнијих до најозбиљнијих ствари. Ово правило је обилато кориштено у задњем попису. На свим странама су одабрани одани пописивачи који су дјеловали по упутама властодржаца. Податке су обрађивали, опет пробрани и одани са истим циљем. И на крају, резултат ко је кога више преварио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

16.09.2016 08:33

Немојте бити тако злобни, они само чувају успомену на наше умрле. Ја када знам да ће и моја покојна баба гласати на "референдуму", тачно ми се сво срце испуни радошћу. Мислим да је и она сретна на небу, знајући да њено име и даље живи на "нашем" бирачком списку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

16.09.2016 09:05

ПА ТУ СУ И КИНЕЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

16.09.2016 10:53

Слободан приступ свим васим, мојим подацима имају сви интернет, телеком оператери, домови здрвља, тј.наси ординирајуци љекари, ЦИПСови, мјесне заједнице, опстинари и сви други упосленици свих нивоа власти, а НИКО и НИГДЈЕ - НИЈЕ запослен по странацко/партијској подобности, тако да нас сви узимају у обзир све по списку - Поздрав из СА за РТВБН, посебно Миси и Споми Дјурдјевиц ...

ОДГОВОРИТЕ