Na spisku više birača nego građana u BiH?!

Centralni birački spisak BiH biće prečišćen do opštih izbora 2018. godine, saznaje „EuroBlic“ iz izvora bliskih CIK BiH.

Bosna i Hercegovina 16.09.2016 | 07:30
Na spisku više birača nego građana u BiH?!
Nakon što je poslednji popis stanovništva pokazao apsurdnu situaciju da u BiH ima više birača nego građana, izvori iz CIK tvrde da je vrlo izvesno da posle lokalnih izbora sledi prečišćavanje Centralnog biračkog spiska. Nezvanično saznajemo da je samo u poslednja tri meseca broj birača u BiH povećan za 17.000, što je i za državne parlamentarce neverovatan podatak.
 
"Centralni birački spisak bi trebalo da bude samo odraz baze podataka iz Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA), s tim što bi ga najmanje dva puta godišnje trebalo prečišćavati. Očigledno je da IDDEEA nije dobro uvezana sa matičnim uredima, da ako je neko umro mora da bude automatski brisan sa biračkog spiska. Takođe, i osobe koje su odjavile boravak iz BiH trebalo bi da budu brisane sa biračkog spiska", kaže poslanik SNSD i član radne grupe za izmenu Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović.

On priznaje da se prilikom izmena Izbornog zakona BiH nije vodila rasprava o Centralnom biračkom spisku, jer za to nije postojala politička volja.

Poslanik NDP Momčilo Novaković smatra da najveću odgovornost za tačan birački spisak ima CIK BiH.

"Nema tu puno mudrosti. Postoji prostor, ali nema volje i političke saglasnosti oko toga da se spiskovi ažuriraju i da Centralni birački spisak odražava stvarni broj birača koji mogu izaći na izbore. Čim parlament BiH počne da radi, pozabavićemo se time, da se - ako postoje neka zakonska ograničenja za tačnu evidenciju - ona otklone", kaže Novaković.

U CIK BiH navode da podatke za Centralni birački spisak dobijaju, pre svega, od IDDEEA.

"Svi koji imaju važeću ličnu kartu, pa i oni koji su u inostranstvu, nalaze se na Centralnom biračkom spisku. Takođe, i oni koji nemaju ličnu kartu IDDEEA, ali su imali prebivalište u BiH 1991, mogu da budu registrovani birači ako dostave uverenje o državljanstvu BiH. U čitavoj priči su i nadležni organi koji bi trebalo da dostave odgovarajauće podatke IDDEEA, pre svega matični uredi, koji vode evidenciju o umrlima. Možemo samo pretpostaviti da tu ne postoji ažurnost", rekla je portparol CIK BiH Maksida Pirić.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mislim Man

16.09.2016 06:16

Sto se broja glasaca u dijaspori tice. Sigurno tvrdim da jedno 50.000 nije glasalo vec 15tak godina. Niko da se ne ljuti sto su sad na spisku i sto ljudi hoce glasati. Ne znam ako je ovo - sto to nije u redu? Niko ne moze izbrisati covjeku mjesto rodjenja, pa tako ni glas covjeka. A to sto se covjek mozda rodi na pogresnom mjestu, mozda Dar, A mozda Bozja kazna. Kod nas je diskutabilno sta je to od ovo dvoje

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

16.09.2016 06:46

Dosli papiri za glasanje neki dan, doduse ne po prvi put jer smatram da je glasanje moja gradjanska duznost. Iako dugo dumam kome glas dati lopovi koji su vec 20 godina na vlasti ne ulaze ni pod razno u razmatranje. Svaki glas je vazan i ne propustite svoje pravo a i obavezu.

Name

Dragan

16.09.2016 06:32

"Nije važno ko glasa, važno je ko broji glasove."

ODGOVORITE
Name

i jos kradja

16.09.2016 08:22

Ovim nacionalistima odgovaraju ovaki spiskovi to su nepostojeci glasaci koji se broje naconalistima i to je to.

Name

adam

16.09.2016 06:39

Mislim da su glasacki listici vec popunjeni i prebrojani a ovo sto narod izlazi na izbore ?????????????

ODGOVORITE
Name

Mf

16.09.2016 10:40

Da kod vas je to tako ali kod nas nije

Name

Sarajevo

16.09.2016 10:54

Farsa

Name

Лија

16.09.2016 07:37

Ово је држава апсурда и не чуди било шта што се у њој дешава. Сви на овим просторима имају генетску аномалију, која је развила порив за варањем и подметањем. Тако је у свим дијеловима друштва, од најбаналнијих до најозбиљнијих ствари. Ово правило је обилато кориштено у задњем попису. На свим странама су одабрани одани пописивачи који су дјеловали по упутама властодржаца. Податке су обрађивали, опет пробрани и одани са истим циљем. И на крају, резултат ко је кога више преварио.

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

16.09.2016 08:33

Nemojte biti tako zlobni, oni samo čuvaju uspomenu na naše umrle. Ja kada znam da će i moja pokojna baba glasati na "referendumu", tačno mi se svo srce ispuni radošću. Mislim da je i ona sretna na nebu, znajući da njeno ime i dalje živi na "našem" biračkom spisku...

ODGOVORITE
Name

yugosloven

16.09.2016 09:05

PA TU SU I KINEZI

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

16.09.2016 10:53

Slobodan pristup svim vasim, mojim podacima imaju svi internet, telekom operateri, domovi zdrvlja, tj.nasi ordinirajuci ljekari, CIPSovi, mjesne zajednice, opstinari i svi drugi uposlenici svih nivoa vlasti, a NIKO i NIGDJE - NIJE zaposlen po stranacko/partijskoj podobnosti, tako da nas svi uzimaju u obzir sve po spisku - Pozdrav iz SA za RTVBN, posebno Misi i Spomi Djurdjevic ...

ODGOVORITE