Власт боље радила у прошлој години

Погоршање политичких односа у БиХ одразило се негативно и на резултате рада власти на нивоу БиХ, сматрају у Центрима цивилних
иницијатива. Власт на нивоу БиХ, која се једно вријеме понашала одговорно и конструктивно, није успјела да одоли наметнутој матрици предизборног дизања тензија, тврде у Центрима цивилних иницијатива.

Босна и Херцеговина 15.09.2016 | 22:34
Власт боље радила у прошлој години
Најозбиљнија посљедица проблема у функционисању Савјета министара БиХ огледа се у лошој реализацији закона. У првој половини ове године утврђено је само 9 закона и три статегије, што је знатно мање него прошле године, али још знатно изнад просјека претходног сазива Савјета министара. У Центрима цивилних инцијатива сматрају да се са више воље, међусобног уважавања и фокусираности на стварне животне проблеме грађана могу остварити знатно бољи резултати.

"Подсјећамо да је упоран рад у прошлој години довео, између осталог, до отварања могућности за извоз млијека и млијечних производа у Европску унију, а одмјерена реакција на сметње које су се појавилена том путу, показала је да унутар власти на нивоу БиХ постоји неопходна озбиљност и способност за суочавање са тешким проблемима. Озбиљност и способност у раду довеле се и до неких других помака, као што је скидање БиХ са сиве листе МОНИВАЛ-а", подсјећа Ивица Ћавар из Центара цивилних иницијатива.

Један од позитивних помака у раду Савјета министара БиХ, по мишљењу Центара цивилних иницијатива је транспарентност у трошењу буџетског новца, односно укидање буџетске резерве која је до ове године била на располагању предсједавајућем Савјета министара и његовим замјеницима.

Центри цивилних иницијатива сматрају да координација рада Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ није на задовољавајућем нивоу, али то изгледа ипак није утицало да резултат рада Парламентарне скупштине у законодавном сегменту буде најбољи у последњих шест година. Парламент је коначно буџет Институција усвојио прије истека законског рока.

У буџету за 2016. годину предвиђено је 950 милиона марака за финасирање Институција, а више од 770 милиона за сервисирање спољног дуга, што је за скоро 160 милиона марака више у односу на буџет за 2015. годину.

"Када говоримо о дугу морамо упозорити да је спољни дуг БиХ у последњих 9 година удвостручен и са унутрашњим дугом крајем
2015. године износио скоро 12 милијарди марака. Укупан дуг Републике Српске прешао је 60% бруто друштвеног производа, док је у Федерацији БиХ око 38%", истиче Ћавар и напомиње да укупном дугу БиХ треба додати и најновије задужење ММФ-а у износу од милијарду марака.

У Центрима цивилних иницијатива истичу да су примања посланика, делегата и министара и даље непримјерено висока и да нису у складу са економским и социјалним стањем у земљи. Ипак, актуелна власт на нивоу БиХ показала је бар мало социјалне осјетљивости, јер је
коначно укинут "бијели хљеб", односно привилегија примања пуног износа плате 12 мјесеци након престанка мандата, а укинуто је и плаћање рада у управним и надзорним одборима и ад-хок комисијама.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Димњачар

16.09.2016 01:46

Па гдје више те паре нестају? 22% већи дуг РС-а од Федерације, два блентитета која су разграничена једном танком линијом само на географским картама. Исти народ, иста земља, исти зрак, иста вода... И код њих пуни градови лопова и мерцедеса, а опет им остане да се изграђују. Још запошљавају 10% људи из РС-а!!! Не постоји поштен политичар на Балкану, никада се неће ни родити, али ова екипа са рудоњом је невјероватна, они буквално мету све редом, не истаје ни црно испод ноктију! Једноставно необјашњиво, месар је чиста копија Ким Јонга и Багдадија из ИСИС-а, клептоман, садиста, манијак!!!

ОДГОВОРИТЕ