Vlast bolje radila u prošloj godini

Pogoršanje političkih odnosa u BiH odrazilo se negativno i na rezultate rada vlasti na nivou BiH, smatraju u Centrima civilnih
inicijativa. Vlast na nivou BiH, koja se jedno vrijeme ponašala odgovorno i konstruktivno, nije uspjela da odoli nametnutoj matrici predizbornog dizanja tenzija, tvrde u Centrima civilnih inicijativa.

Bosna i Hercegovina 15.09.2016 | 22:34
Vlast bolje radila u prošloj godini
Najozbiljnija posljedica problema u funkcionisanju Savjeta ministara BiH ogleda se u lošoj realizaciji zakona. U prvoj polovini ove godine utvrđeno je samo 9 zakona i tri stategije, što je znatno manje nego prošle godine, ali još znatno iznad prosjeka prethodnog saziva Savjeta ministara. U Centrima civilnih incijativa smatraju da se sa više volje, međusobnog uvažavanja i fokusiranosti na stvarne životne probleme građana mogu ostvariti znatno bolji rezultati.

"Podsjećamo da je uporan rad u prošloj godini doveo, između ostalog, do otvaranja mogućnosti za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju, a odmjerena reakcija na smetnje koje su se pojavilena tom putu, pokazala je da unutar vlasti na nivou BiH postoji neophodna ozbiljnost i sposobnost za suočavanje sa teškim problemima. Ozbiljnost i sposobnost u radu dovele se i do nekih drugih pomaka, kao što je skidanje BiH sa sive liste MONIVAL-a", podsjeća Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa.

Jedan od pozitivnih pomaka u radu Savjeta ministara BiH, po mišljenju Centara civilnih inicijativa je transparentnost u trošenju budžetskog novca, odnosno ukidanje budžetske rezerve koja je do ove godine bila na raspolaganju predsjedavajućem Savjeta ministara i njegovim zamjenicima.

Centri civilnih inicijativa smatraju da koordinacija rada Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH nije na zadovoljavajućem nivou, ali to izgleda ipak nije uticalo da rezultat rada Parlamentarne skupštine u zakonodavnom segmentu bude najbolji u poslednjih šest godina. Parlament je konačno budžet Institucija usvojio prije isteka zakonskog roka.

U budžetu za 2016. godinu predviđeno je 950 miliona maraka za finasiranje Institucija, a više od 770 miliona za servisiranje spoljnog duga, što je za skoro 160 miliona maraka više u odnosu na budžet za 2015. godinu.

"Kada govorimo o dugu moramo upozoriti da je spoljni dug BiH u poslednjih 9 godina udvostručen i sa unutrašnjim dugom krajem
2015. godine iznosio skoro 12 milijardi maraka. Ukupan dug Republike Srpske prešao je 60% bruto društvenog proizvoda, dok je u Federaciji BiH oko 38%", ističe Ćavar i napominje da ukupnom dugu BiH treba dodati i najnovije zaduženje MMF-a u iznosu od milijardu maraka.

U Centrima civilnih inicijativa ističu da su primanja poslanika, delegata i ministara i dalje neprimjereno visoka i da nisu u skladu sa ekonomskim i socijalnim stanjem u zemlji. Ipak, aktuelna vlast na nivou BiH pokazala je bar malo socijalne osjetljivosti, jer je
konačno ukinut "bijeli hljeb", odnosno privilegija primanja punog iznosa plate 12 mjeseci nakon prestanka mandata, a ukinuto je i plaćanje rada u upravnim i nadzornim odborima i ad-hok komisijama.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dimnjačar

16.09.2016 01:46

Pa gdje više te pare nestaju? 22% veći dug RS-a od Federacije, dva blentiteta koja su razgraničena jednom tankom linijom samo na geografskim kartama. Isti narod, ista zemlja, isti zrak, ista voda... I kod njih puni gradovi lopova i mercedesa, a opet im ostane da se izgrađuju. Još zapošljavaju 10% ljudi iz RS-a!!! Ne postoji pošten političar na Balkanu, nikada se neće ni roditi, ali ova ekipa sa rudonjom je nevjerovatna, oni bukvalno metu sve redom, ne istaje ni crno ispod noktiju! Jednostavno neobjašnjivo, mesar je čista kopija Kim Jonga i Bagdadija iz ISIS-a, kleptoman, sadista, manijak!!!

ODGOVORITE