И селекторима дати национална признања!

Неки од селектора су пензију обезбедили још у играчким данима, али зар одлука која је на снази није неправедна према онима који нису били те среће?!

Остали спортови 15.09.2016 | 13:15
И селекторима дати национална признања!
Кажу да је добар тренер гарант успеха. Да је њихов удео у освојеним трофејима и медаљама бар сразмеран оном који имају играчи.

Управо зато, наши селектори, исти они који су нам перфектним вођењем екипа донели прегршт медаља и трофеја са Олимпијских игара и европских и светских првенстава, попут играча заслужују признања.

Пре 10 година, Влада Србије на челу са мандатаром Војиславом Коштуницом донела је одлуку да сви селектори освајачи медаља буду награђени националном пензијом. Баш као и играчи. Међутим, три године касније, 2009, ова одлука је укинута. Разлог? Подметање лажних документација, измишљање и својатање успеха појединих тренера! Влада је због тога донела уредбу да укида пензије свим селекторима.

- Оно што су одлучујуће чињенице код доношења одлуке да се остане при том решењу и приликом новог законског решења јесте разлика у дужини могуће спортске каријере спортисте и тренера која је неспорно код тренера битно дужа и који и након 40. године могу активно да се баве тренерским позивом, док спортисти не могу. При томе, то бављење стручном делатношћу тренера омогућава тренерима право на добијање новчаних награда за постигнуте спортске резултате неограничен број пута и током целог бављења тренерским позивом, те би била могућа кумулација и новчаних награда и националног признања које је целоживотно, а то би довело до неравноправног положаја спортиста и тренера - поручили су из Министарства спорта за „Блиц“.

Тако су без националног признања сви они селектори и тренери који су са екипама и такмичарима освајали медаље на првенствима Европе и света, као и на Олимпијским играма.

- Не мање важно је и то да би проширење круга лица која имају право на национално признање довело у питање реалне буџетске могућности за исплату тих средстава (у овом тренутку готово половина буџета Министарства омладине и спорта иде на исплате националних признања спортиста). Такође, тренери имају могућност да истовремено раде са више спортиста и да истовремено буду и више пута награђивани по основу рада са спортистима. Поред тога, тренери могу да имају и другу пословну каријеру ван спорта, што са врхунским спортистима није случај. На крају, ово решење се показало као исправно у пракси јер за резултат има континуирану мотивисаност за бављење тренерским позивом на највишем нивоу, и то током целе каријере - кажу у Министарству.

Ана Јоковић: Поштено и коректно

Ана Јоковић, потпредседница Кошаркашког савеза Србије, упутила је поруку држави преко „Блица“.

- Апелујем на Министарство спорта и омладине и предлажем да се селекторима врате национална признања, то би било поштено и коректно.

Остали без пензије

Александар Ђорђевић је са кошаркашком репрезентацијом освојио сребро на СП и ОИ, али је пензију, на срећу, обезбедио као играч.

Горан Обрадовић, тренер Иване Шпановић, заслужан је за европско злато, као и бронзе са Светског првенства и Олимпијских игара наше атлетичарке.

Сретен Дамјановић, тренер Давора Штефанека, већ годинама је уз нашег рвача. Круна рада је злато на ОИ у Рију.

Драган Јовић је најзаслужнији за успехе српског теквондоа. „Измислио“ је Милицу Мандић и Тијану Богдановић и потом их водио до злата и сребра на Олимпијским играма.

За Игора Колаковића везују се последње три медаље. Под његовом командом, наши одбојкаши освојили су злато (2011) и бронзу (2013) на Европском, као и треће место на Светском првенству 2010.

Веселин Вуковић је рукометаше са клупе 2012. водио до сребра на Европ-ском првенству у Србији, а пензију је обезбедио као играч.

Саша Бошковић је наше рукометашице водио до сребра на ЕП 2013.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар