Обрадовић: Евролига прави корак ка НБА!

Најтрофејнији европски тренер Жељко Обрадовић сматра да је нови формат Евролиге леп корак ка приближавању НБА лиги.

Кошарка 15.09.2016 | 10:15
Обрадовић: Евролига прави корак ка НБА!
Евролига ће од предстојеће сезона имати 16 учесника који ће се у првој фази надметати сви међусобно по двокружном систему, након чега ће се осам најбољих пласирати у плеј-оф.

"Мислим да је ово леп корак напред који би једног дана можда могао да омогући да се Евролига надмеће са НБА. У нашем тиму има неколико играча којима су били нуђени добри НБА уговори, али су изабрали да остану. То значи да и ми имамо неке добре ствари да понудимо", рекао је Обрадовић.

Српски тренер сматра да је једна од кључних ствара однос према младим кошаркашима.

"Они тренутно имају краткорочне уговоре. Остајали би дуже у Европи када би им уговори били на 4-5 година. Видећемо колико добри могу постати играчи, али за добробит ЕЛ морамо почети од младих кошаркаша. Ми имамо исти тим као и прошле сезоне и то је огромна предност. Сви међусобно знају стил игре оног другог играча. На почетку сезоне то није много битно, тежак је процес испред нас, због промене формата ЕЛ играћемо некад и три утакмице недељно, некада и четири за осам дана. Сваки тим то мора да схвати, да се другачије припреми него прошле сезоне. Испред нас је дуг пут, причао сам о тој ситуацији са играчима", додао је Обрадовић.

Фенербахче је прошле сезоне поражен у финалу од ЦСКА, а Обрадовић сматра да ће ове имати неколико нових конкурената у борби за титулу.

"Догодиле су се неке велике промене у Евролиги у односу на прошлу сезону. Тимови као што су Панатинаикос, Олимпијакос, Макаби, Барселона и Реал Мадрид, сви са великом историјом играња Фајнал-фора, сви су постали много снажнији. У Турској, Анадолу Ефес и Дарушафака су променили тренере и састав екипа. Сви знају колико је добар стручњак Дејвид Блат. Галатасарај се такође појачао. Као и у претходне три сезоне борба у Турској ће бити жестока, што је добро за турску кошарку генерално. У Евролиги ће бити тешко и на гостовању и код куће. Наш циљ је исти", рекао је ЖОЦ.

Први пут у предстојећој сезони сви учесници ЕЛ ће играти међусобно током прве фазе, што је највећа промена у систему такмичења, промена која је пре свега обрадовала навијаче јер ће моћи да виде много више различитих екипа.

"Овде смо због навијача, ми смо ништа без њих. Купили су скоро 7.000 сезонских карата. Ценим то али није довољно. Од кад сам дошао сањам да продамо 10.000. Надам се да ће бити тако. Навијачи нас воле и верују нам. То нам је увек на уму, никад нећемо заборавити прошлу сезону. Навијачи су једини разлог за наш успех", закључио је Обрадовић.

Сезона у Евролиги почиње 12. октобра дуелом Реал Мадрида и Олимпијакоса, а Фенер на премијери дочекује немачки Бамберг (14. октобар).

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар