Obradović: Evroliga pravi korak ka NBA!

Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović smatra da je novi format Evrolige lep korak ka približavanju NBA ligi.

Košarka 15.09.2016 | 10:15
Obradović: Evroliga pravi korak ka NBA!
Evroliga će od predstojeće sezona imati 16 učesnika koji će se u prvoj fazi nadmetati svi međusobno po dvokružnom sistemu, nakon čega će se osam najboljih plasirati u plej-of.

"Mislim da je ovo lep korak napred koji bi jednog dana možda mogao da omogući da se Evroliga nadmeće sa NBA. U našem timu ima nekoliko igrača kojima su bili nuđeni dobri NBA ugovori, ali su izabrali da ostanu. To znači da i mi imamo neke dobre stvari da ponudimo", rekao je Obradović.

Srpski trener smatra da je jedna od ključnih stvara odnos prema mladim košarkašima.

"Oni trenutno imaju kratkoročne ugovore. Ostajali bi duže u Evropi kada bi im ugovori bili na 4-5 godina. Videćemo koliko dobri mogu postati igrači, ali za dobrobit EL moramo početi od mladih košarkaša. Mi imamo isti tim kao i prošle sezone i to je ogromna prednost. Svi međusobno znaju stil igre onog drugog igrača. Na početku sezone to nije mnogo bitno, težak je proces ispred nas, zbog promene formata EL igraćemo nekad i tri utakmice nedeljno, nekada i četiri za osam dana. Svaki tim to mora da shvati, da se drugačije pripremi nego prošle sezone. Ispred nas je dug put, pričao sam o toj situaciji sa igračima", dodao je Obradović.

Fenerbahče je prošle sezone poražen u finalu od CSKA, a Obradović smatra da će ove imati nekoliko novih konkurenata u borbi za titulu.

"Dogodile su se neke velike promene u Evroligi u odnosu na prošlu sezonu. Timovi kao što su Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Barselona i Real Madrid, svi sa velikom istorijom igranja Fajnal-fora, svi su postali mnogo snažniji. U Turskoj, Anadolu Efes i Darušafaka su promenili trenere i sastav ekipa. Svi znaju koliko je dobar stručnjak Dejvid Blat. Galatasaraj se takođe pojačao. Kao i u prethodne tri sezone borba u Turskoj će biti žestoka, što je dobro za tursku košarku generalno. U Evroligi će biti teško i na gostovanju i kod kuće. Naš cilj je isti", rekao je ŽOC.

Prvi put u predstojećoj sezoni svi učesnici EL će igrati međusobno tokom prve faze, što je najveća promena u sistemu takmičenja, promena koja je pre svega obradovala navijače jer će moći da vide mnogo više različitih ekipa.

"Ovde smo zbog navijača, mi smo ništa bez njih. Kupili su skoro 7.000 sezonskih karata. Cenim to ali nije dovoljno. Od kad sam došao sanjam da prodamo 10.000. Nadam se da će biti tako. Navijači nas vole i veruju nam. To nam je uvek na umu, nikad nećemo zaboraviti prošlu sezonu. Navijači su jedini razlog za naš uspeh", zaključio je Obradović.

Sezona u Evroligi počinje 12. oktobra duelom Real Madrida i Olimpijakosa, a Fener na premijeri dočekuje nemački Bamberg (14. oktobar).

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar