Дувански дим код дјеце узрокује здравствене проблеме

Удисање дуванског дима током детињства може довести до дугорочних здравствених проблема и краћег животног века, указује се у новом извештају америчког Удружења за срчана обољења.

Здравље 14.09.2016 | 07:52
Дувански дим код дјеце узрокује здравствене проблеме
Иако су већ добро познати штетни ефекти излагања деце дуванском диму, попут астме и инфекција плућа, многа деца и даље су изложена пасивном пушењу код куће и на јавним местима, истиче водећа ауторка извештаја, др Гита Раувер.

Деца из мањинских друштвених група и сиромашнијих средина чешће су изложена у односу на другу децу. „Пушење ослобађа од стреса и ствара велику зависност, а то у комбинацији са лаким приступом цигаретама је највероватнији разлог зашто је још увек у толикој мери распрострањено“, додаје Рауверова.

Процењује се да је 24 милиона деце и омладине непушача изложено дуванском диму у САД, претежно због родитеља који пуше. То значи да је свако четврто од десеторо деце школског узраста и један од три адолесцента пасивни пушач, Рауверова и колеге скрећу пажњу у саопштењу објављеном у часопису Цирцулатион.

У 2012. години, истраживачи су у крви 41 одсто америчке деце узраста три до 11 година открили споредни продукт никотина под називом котинин, као и код 34 одсто деце узраста од 12 до 19 – упркос сниженој стопи одраслих пушача током последњих деценија.

„Родитељи су несвесни тежине пасивног пушења и могућих ефеката. То може бити повезано са нивоом образовања и приступом здравственој заштити“.

Осим срчаних сметњи, изложеност дуванском диму је повезана са другим факторима кардиоваскуларних ризика, укључујући гојазност, високи холестерол и инсулинске резистенције које су везане за дијабетес.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар