Duvanski dim kod djece uzrokuje zdravstvene probleme

Udisanje duvanskog dima tokom detinjstva može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema i kraćeg životnog veka, ukazuje se u novom izveštaju američkog Udruženja za srčana oboljenja.

Zdravlje 14.09.2016 | 07:52
Duvanski dim kod djece uzrokuje zdravstvene probleme
Iako su već dobro poznati štetni efekti izlaganja dece duvanskom dimu, poput astme i infekcija pluća, mnoga deca i dalje su izložena pasivnom pušenju kod kuće i na javnim mestima, ističe vodeća autorka izveštaja, dr Gita Rauver.

Deca iz manjinskih društvenih grupa i siromašnijih sredina češće su izložena u odnosu na drugu decu. „Pušenje oslobađa od stresa i stvara veliku zavisnost, a to u kombinaciji sa lakim pristupom cigaretama je najverovatniji razlog zašto je još uvek u tolikoj meri rasprostranjeno“, dodaje Rauverova.

Procenjuje se da je 24 miliona dece i omladine nepušača izloženo duvanskom dimu u SAD, pretežno zbog roditelja koji puše. To znači da je svako četvrto od desetoro dece školskog uzrasta i jedan od tri adolescenta pasivni pušač, Rauverova i kolege skreću pažnju u saopštenju objavljenom u časopisu Circulation.

U 2012. godini, istraživači su u krvi 41 odsto američke dece uzrasta tri do 11 godina otkrili sporedni produkt nikotina pod nazivom kotinin, kao i kod 34 odsto dece uzrasta od 12 do 19 – uprkos sniženoj stopi odraslih pušača tokom poslednjih decenija.

„Roditelji su nesvesni težine pasivnog pušenja i mogućih efekata. To može biti povezano sa nivoom obrazovanja i pristupom zdravstvenoj zaštiti“.

Osim srčanih smetnji, izloženost duvanskom dimu je povezana sa drugim faktorima kardiovaskularnih rizika, uključujući gojaznost, visoki holesterol i insulinske rezistencije koje su vezane za dijabetes.

RTS
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar