WАДА: Криминалци из Русије угрожавају борбу против допинга!

"Ово су кривична дела која компромитују, не само нашу борбу већ и покушаје да поново успоставимо међусобно поверење са Русијом“, рекао је генерални директор WАДА Оливије Ниљи.

Остали спортови 14.09.2016 | 15:45
WАДА: Криминалци из Русије угрожавају борбу против допинга!
Светска антидопинг агенција (WАДА) потврдила је данас да је њен систем хакован и за то оптужила руску групу за сајбер шпијунажу под именом Цар тим, односно Фенси Бер.

Ова група је дошла до података, укључујући и поверљиве лекарске извештаје и објавила их на свом сајту. Ту се налазе и подаци о Изузећима за терапеутску употребу (ТУЕ), а тичу се Олимпијских игара у Рио де Жанеиру.

Руски хакери објавили су извештаје за неке америчке спортисткиње, међу којима су и тенисерке, сестре Вилијамс, Серена и Венус, као и гимнастичарка Симон
Бајлс. Најавили су да ће објавити и наводне компромотујуће податке о још спортиста.

“WАДА дубоко жали због новонастале ситуације и свесни смо какву претњу то представља за спортисте. Ради се о подацима који су поверљиви. WАДА осуђује ове сајбер нападе који подривају нашу организацију и глобални антидопинг систем. Надлежни органи су нас обавестили да напади долазе из Русије. Ово су кривична дела која компромитују, не само нашу борбум већ и покушаје да поново успоставимо међусобно поверење са Русијом“, рекао је генерални директор WАДА Оливије Ниљи.

Он је навео и да ће та агенција предузети све правне мере како би се заштитила, а најавио је и спровођење интерне истраге у систему WАДА.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар