WADA: Kriminalci iz Rusije ugrožavaju borbu protiv dopinga!

"Ovo su krivična dela koja kompromituju, ne samo našu borbu već i pokušaje da ponovo uspostavimo međusobno poverenje sa Rusijom“, rekao je generalni direktor WADA Olivije Nilji.

Ostali sportovi 14.09.2016 | 15:45
WADA: Kriminalci iz Rusije ugrožavaju borbu protiv dopinga!
Svetska antidoping agencija (WADA) potvrdila je danas da je njen sistem hakovan i za to optužila rusku grupu za sajber špijunažu pod imenom Car tim, odnosno Fensi Ber.

Ova grupa je došla do podataka, uključujući i poverljive lekarske izveštaje i objavila ih na svom sajtu. Tu se nalaze i podaci o Izuzećima za terapeutsku upotrebu (TUE), a tiču se Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Ruski hakeri objavili su izveštaje za neke američke sportistkinje, među kojima su i teniserke, sestre Vilijams, Serena i Venus, kao i gimnastičarka Simon
Bajls. Najavili su da će objaviti i navodne kompromotujuće podatke o još sportista.

“WADA duboko žali zbog novonastale situacije i svesni smo kakvu pretnju to predstavlja za sportiste. Radi se o podacima koji su poverljivi. WADA osuđuje ove sajber napade koji podrivaju našu organizaciju i globalni antidoping sistem. Nadležni organi su nas obavestili da napadi dolaze iz Rusije. Ovo su krivična dela koja kompromituju, ne samo našu borbum već i pokušaje da ponovo uspostavimo međusobno poverenje sa Rusijom“, rekao je generalni direktor WADA Olivije Nilji.

On je naveo i da će ta agencija preduzeti sve pravne mere kako bi se zaštitila, a najavio je i sprovođenje interne istrage u sistemu WADA.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar