Стручњаци најављују добар род кукуруза

На имању узорног пољопривредника Чеде Блашчанина из Ситнеша данас је одржана манифестација „Дани поља кукуруза Србац 2016“, на којој је представљено седамдесет различитих хибрида из девет селекцијских кућа из Србије, Хрватске и Републике Српске. Реализатор пројекта било је Министарство пољопривреде, односно њен ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, а помоћ је пружила и општина Србац.

Република Српска 13.09.2016 | 19:50
Стручњаци најављују добар род кукуруза
Презентацији хибрида који су заступљени на огледним парцелама присуствовало је око 200 србачких ратара и сточара, велики број агронома, представника ресорног министарства, пољопривредних института, произвођача сточне хране и локалне заједнице.

„С циљем примјене науке и најновијих достигнућа у производњи, Министарство пољопривреде сваке године организује све већи број огледа. Ово је један од осам огледа за хибриде кукуруза, а уз то постоје још четири огледа стрних жита и два огледа соје“, рекао је помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић. Тиме се и практично на основу остварених резултата пољопривредници могу опредјелити за најбоље сорте, додао је Пашалић.

Имање пољопривредника Чеде Блашчанина није случајно одабрано за огледе, јер се ради се о дугогодишњем ратару и сточару, чија вишечлана породица живи искључиво од пољопривреде. Четири пута је награђиван као највећи произвођач хране у општини Србац.

Иако је иза њега велико искуство, ни данас се не одриче услуга стручњака, наглашава Чедо.

„За све остварене резултате до сада, захвалан сам струци и науци. И зато увијек савјетујем младе пољопривреднике, без обзира на њихово образовање, да у овом послу користе препоруку стручњака“.

Блашчани организују ратарску производњу на 20 властитих и 35 закупљених хектара. Располажу са механизацијом и пољопривредном опремом за обраду и 500 хектара земље.

„Нисам задовољан тиме што су неки, који нису испуњавали услове, добили у закуп велике површине државног земљишта, а ја сам одбијен“, каже Чедо. Имао је добре приносе пшенице и кукуруза. Са синовима тови и пилие већ двадесет година.

Начелник општине Србац Драго Ћирић каже да општина помаже колико може у овим тешким условима и слаже се да у пољопривреду треба улагати много више. Са ресорним министарством има добру сарадњу и разумијевање. Пољопривредници, свакако, нису задовољни. Митар Сулема каже да није добио подстицај за прошлогодишњу пшеницу, а нова сјетва је на прагу.

У србачкој општини под најдоминантнијом пољопривредном културом – кукурузом налази се 7.500 хектара. Начелник Одјељења за пољопривреду у општинској управи Мићо Малбашић тврди да ће просјечан принос бити већи од очекиваног, око 7 тона по хектару. „Има доста парцела гдје ће род бити рекордан, више од десет тона“, каже Малбашић.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Одумирање

13.09.2016 19:42

Добро је бице пуре, да се презиви некако

ОДГОВОРИТЕ