Stručnjaci najavljuju dobar rod kukuruza

Na imanju uzornog poljoprivrednika Čede Blaščanina iz Sitneša danas je održana manifestacija „Dani polja kukuruza Srbac 2016“, na kojoj je predstavljeno sedamdeset različitih hibrida iz devet selekcijskih kuća iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske. Realizator projekta bilo je Ministarstvo poljoprivrede, odnosno njen resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, a pomoć je pružila i opština Srbac.

Republika Srpska 13.09.2016 | 19:50
Stručnjaci najavljuju dobar rod kukuruza
Prezentaciji hibrida koji su zastupljeni na oglednim parcelama prisustvovalo je oko 200 srbačkih ratara i stočara, veliki broj agronoma, predstavnika resornog ministarstva, poljoprivrednih instituta, proizvođača stočne hrane i lokalne zajednice.

„S ciljem primjene nauke i najnovijih dostignuća u proizvodnji, Ministarstvo poljoprivrede svake godine organizuje sve veći broj ogleda. Ovo je jedan od osam ogleda za hibride kukuruza, a uz to postoje još četiri ogleda strnih žita i dva ogleda soje“, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić. Time se i praktično na osnovu ostvarenih rezultata poljoprivrednici mogu opredjeliti za najbolje sorte, dodao je Pašalić.

Imanje poljoprivrednika Čede Blaščanina nije slučajno odabrano za oglede, jer se radi se o dugogodišnjem rataru i stočaru, čija višečlana porodica živi isključivo od poljoprivrede. Četiri puta je nagrađivan kao najveći proizvođač hrane u opštini Srbac.

Iako je iza njega veliko iskustvo, ni danas se ne odriče usluga stručnjaka, naglašava Čedo.

„Za sve ostvarene rezultate do sada, zahvalan sam struci i nauci. I zato uvijek savjetujem mlade poljoprivrednike, bez obzira na njihovo obrazovanje, da u ovom poslu koriste preporuku stručnjaka“.

Blaščani organizuju ratarsku proizvodnju na 20 vlastitih i 35 zakupljenih hektara. Raspolažu sa mehanizacijom i poljoprivrednom opremom za obradu i 500 hektara zemlje.

„Nisam zadovoljan time što su neki, koji nisu ispunjavali uslove, dobili u zakup velike površine državnog zemljišta, a ja sam odbijen“, kaže Čedo. Imao je dobre prinose pšenice i kukuruza. Sa sinovima tovi i pilie već dvadeset godina.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić kaže da opština pomaže koliko može u ovim teškim uslovima i slaže se da u poljoprivredu treba ulagati mnogo više. Sa resornim ministarstvom ima dobru saradnju i razumijevanje. Poljoprivrednici, svakako, nisu zadovoljni. Mitar Sulema kaže da nije dobio podsticaj za prošlogodišnju pšenicu, a nova sjetva je na pragu.

U srbačkoj opštini pod najdominantnijom poljoprivrednom kulturom – kukuruzom nalazi se 7.500 hektara. Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u opštinskoj upravi Mićo Malbašić tvrdi da će prosječan prinos biti veći od očekivanog, oko 7 tona po hektaru. „Ima dosta parcela gdje će rod biti rekordan, više od deset tona“, kaže Malbašić.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Odumiranje

13.09.2016 19:42

Dobro je bice pure, da se prezivi nekako

ODGOVORITE