Операција: Иво Санадер тешко болестан?

Иво Санадер, наводно, тренутно обавља претраге и није способан да долази на расправе па је одбрана тражила да се суђење одгоди до даљег.

Регион 12.09.2016 | 22:44
Операција: Иво Санадер тешко болестан?
Због тешке болести бившег хрватског премијера Иве Санадера у понедјељак је још једном одгођено поновљено суђење у случају Фими медиа, у којем су Санадер и његова бивша странка ХДЗ Хрватске оптужени за извлачење преко 70 милиона куна из државних институција и фирми.

Санадерови адвокати обавијестили су суд да бивши премијер у октобру мора ићи на операцију "због тешке болести".

Тренутно наводно обавља претраге и није способан да долази на расправе па је обрана тражила да се суђење одгоди до даљег.

Поновљено суђење у највећој корупцијској афери хрватске политике први је пут прекинуто у јулу, а у понедјељак је одлучено да ће се идуће рочиште одржати 18. октобра, да би адвокати доставили нову Санадерову медицинску документацију.

Како Санадер није дошао на суд у понедјељак нису свједочили Дарко Милиновић и Дамир Поланчец, Санадерови министри који су испитани и на првом суђењу.

Уз Санадера и ХДЗ Хрватске на оптуженичкој клупи су и бивши благајник ХДЗ-а Младен Баришић, страначка благајница Бранка Павошевић, власница маркетиншке агенције Фими медиа Невенка Јурак те бивши портпарол Санадерове Владе и ХДЗ-а Ратко Мачек.

Сви су на почетку поновљеног суђења одбацили оптужбе за извлачење новца и пуњење "црног страначког фонда" преко маркетиншке агенције Фими медиа по којој је случај постао познат у јавности.

Суђење је у јуну кренуло из почетка пред измијењеним вијећем загребачког Жупанијског суда након што је Врховни суд Хрватске лани срушио првостепену пресуду којом је Санадер био осуђен на девет година затвора и поврат незаконито стечених 15,27 милиона куна.

ХДЗ је у првостепеном поступку био кажњен с пет милијона куна и одузимањем незаконите користи од 24,2 милиона куна. Баришић је, упркос признању, кажњен с три године затвора, Бранка Павошевић с годину и по, а Невенка Јурак с двије године затвора и одузимањем 2,5 милиона куна користи.

Условну казну добио је једино Мачек који се једини није жалио на пресуду. Одлучујући о жалбама Врховни суд закључио је да Санадер, међу осталим, није могао испитати све свједоке које је планирао као ни суокривљенике који су признали кривицу, а након изношења обране, у којој су га озбиљно теретили, нису жељели одговарати на питања бившег премијера и његових адвоката.

Прихваћене су и тврдње адвоката ХДЗ-а, као прве политичке странке у Хрватској оптужене за корупцију, да на суђењу није разјашњено шта је Санадер починио као службена, а шта као одговорна особа, преноси Хина.

(СБ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РАЈНА

12.09.2016 12:02

Ово је фора из Хага: осуђеник; судија ја болестан судија; нисам знао, што не кажеш, ајд кући , пиј чај и лијечи се, осуђеник; фала судија задржи кусур , троше дјеца , а бога ми и она плавуша ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симке

12.09.2016 15:34

Јој да доцекам дан,кад крену по љекарским претрагама наси Санадери Па онда судије,постени,не ови лоповски,па оплети ста сте радили?Ским сте радили,а онда на робију сиром насе РС.