Operacija: Ivo Sanader teško bolestan?

Ivo Sanader, navodno, trenutno obavlja pretrage i nije sposoban da dolazi na rasprave pa je odbrana tražila da se suđenje odgodi do daljeg.

Region 12.09.2016 | 22:44
Operacija: Ivo Sanader teško bolestan?
Zbog teške bolesti bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u ponedjeljak je još jednom odgođeno ponovljeno suđenje u slučaju Fimi media, u kojem su Sanader i njegova bivša stranka HDZ Hrvatske optuženi za izvlačenje preko 70 miliona kuna iz državnih institucija i firmi.

Sanaderovi advokati obavijestili su sud da bivši premijer u oktobru mora ići na operaciju "zbog teške bolesti".

Trenutno navodno obavlja pretrage i nije sposoban da dolazi na rasprave pa je obrana tražila da se suđenje odgodi do daljeg.

Ponovljeno suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike prvi je put prekinuto u julu, a u ponedjeljak je odlučeno da će se iduće ročište održati 18. oktobra, da bi advokati dostavili novu Sanaderovu medicinsku dokumentaciju.

Kako Sanader nije došao na sud u ponedjeljak nisu svjedočili Darko Milinović i Damir Polančec, Sanaderovi ministri koji su ispitani i na prvom suđenju.

Uz Sanadera i HDZ Hrvatske na optuženičkoj klupi su i bivši blagajnik HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši portparol Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media po kojoj je slučaj postao poznat u javnosti.

Suđenje je u junu krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud Hrvatske lani srušio prvostepenu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 miliona kuna.

HDZ je u prvostepenom postupku bio kažnjen s pet milijona kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 miliona kuna. Barišić je, uprkos priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i po, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 miliona kuna koristi.

Uslovnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu. Odlučujući o žalbama Vrhovni sud zaključio je da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivicu, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih advokata.

Prihvaćene su i tvrdnje advokata HDZ-a, kao prve političke stranke u Hrvatskoj optužene za korupciju, da na suđenju nije razjašnjeno šta je Sanader počinio kao službena, a šta kao odgovorna osoba, prenosi Hina.

(SB)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RAJNA

12.09.2016 12:02

Ovo je fora iz Haga: osuđenik; sudija ja bolestan sudija; nisam znao, što ne kažeš, ajd kući , pij čaj i liječi se, osuđenik; fala sudija zadrži kusur , troše djeca , a boga mi i ona plavuša ,

ODGOVORITE
Name

Simke

12.09.2016 15:34

Joj da docekam dan,kad krenu po ljekarskim pretragama nasi Sanaderi Pa onda sudije,posteni,ne ovi lopovski,pa opleti sta ste radili?Skim ste radili,a onda na robiju sirom nase RS.