Руска инспекција: Под лупом месо и млијеко

Руски инспектори вратили су се у БиХ, али овај пут нису ту због воћа већ због анализе меса и млијечних производа.

Босна и Херцеговина 12.09.2016 | 07:21
Руска инспекција: Под лупом месо и млијеко
Ветеринари из Русије провјеравају да ли роба животињског поријекла из БиХ заслужује да се нађе на њиховом тржишту.

"Познато је да је руска служба за ветеринарски и фитосаниратни надзор једна од најстрожих на свијету. Ми очекујемо да ће они заиста имати строге критеријуме, али ми имамо већ произвођаче који извозе производе за ЕУ тако да не очекујемо неке веће проблеме", рекао  је Ацо Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Руси су у Сарајево стигли током јучерашњег дана, а фармере ће обилазити у наредне двије седмице. Баш као и прошли пут, контролисаће све редом – од ветеринара до произвођача, кланица и месних индустрија.

"За ово смо се", каже министар Мирко Шаровић, "спремали више од годину дана."

Инспектори ће обићи и Канцеларију за ветеринарство БиХ и вјероватно бар један од граничних прелаза.

"Желе да обиђу извозне објекте, да виде да ли задовољавају стандарде за извоз у Руску Федерацију", казао је  Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Надлежни су за госте припремили предлог од 14 локација са најперспективнијим произвођачима, али ће Руси, као и прошли пут, највероватније сами бирати гдје ће да иду.

"За 20. септембар имамо потврду да ће руска делегација доћи код нас. Што се тиче нас, ми као највећа домаћа мљекара, примјењујемо све највише свјетске стандарде у производњи хране. Већ константно извозимо на тржиште ЕУ тако да реално очекујемо да ту неће бити проблема што се тиче новог тржишта”, рекао је Владо Сандић, маркетинг менаџер “Млијекопродукта”.

Да неће бити проблема недавно су били сигурни и воћари, али руски инспектори, због строгих критеријума, ни након контроле нису одблокирали забрану увоза воћа која траје од почетка августа.

Ако ништа друго, ветеринари из БиХ су од воћара и инспектора научили лекцију – па су, како сазнаје ЕуроБлиц, набавили касе и сефове.

Самим тим, чување докумената, бар кад је извоз меса и млијека у питању, Русима највероватније неће бити проблем.

(ЕуроБлиц)
(Фото: М. Шурјанац)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

порука

12.09.2016 05:30

Као сто видите, нису Руси "мацији касаљ". Привредници морају да схвате да ЕУ, Руска федерација, Турска и све друге организације имају своја правила којих се МИ морамо придрзавати. Нема ту љубави, нема дугогодисњег пријатељства, нема ту братства, ту је само интерес и новац. За невјерене Томе да мисле да ако ЕУ немогу насамарити, могу Русију, Турску, Кину или друге организације, ово им је права лекција. Престаните мијесати млијеко у праху, престаните увозити месо па препродавати, престаните прскати воце, престаните лагати народ да радите исправно, а нама крив цитав свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wоx

12.09.2016 07:21

Свака цаст на коментар, само једно сте заборавили реци а то да је насем народу у дуси да варају, подмецу, лазу...