Ruska inspekcija: Pod lupom meso i mlijeko

Ruski inspektori vratili su se u BiH, ali ovaj put nisu tu zbog voća već zbog analize mesa i mliječnih proizvoda.

Bosna i Hercegovina 12.09.2016 | 07:21
Ruska inspekcija: Pod lupom meso i mlijeko
Veterinari iz Rusije provjeravaju da li roba životinjskog porijekla iz BiH zaslužuje da se nađe na njihovom tržištu.

"Poznato je da je ruska služba za veterinarski i fitosaniratni nadzor jedna od najstrožih na svijetu. Mi očekujemo da će oni zaista imati stroge kriterijume, ali mi imamo već proizvođače koji izvoze proizvode za EU tako da ne očekujemo neke veće probleme", rekao  je Aco Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Rusi su u Sarajevo stigli tokom jučerašnjeg dana, a farmere će obilaziti u naredne dvije sedmice. Baš kao i prošli put, kontrolisaće sve redom – od veterinara do proizvođača, klanica i mesnih industrija.

"Za ovo smo se", kaže ministar Mirko Šarović, "spremali više od godinu dana."

Inspektori će obići i Kancelariju za veterinarstvo BiH i vjerovatno bar jedan od graničnih prelaza.

"Žele da obiđu izvozne objekte, da vide da li zadovoljavaju standarde za izvoz u Rusku Federaciju", kazao je  Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nadležni su za goste pripremili predlog od 14 lokacija sa najperspektivnijim proizvođačima, ali će Rusi, kao i prošli put, najverovatnije sami birati gdje će da idu.

"Za 20. septembar imamo potvrdu da će ruska delegacija doći kod nas. Što se tiče nas, mi kao najveća domaća mljekara, primjenjujemo sve najviše svjetske standarde u proizvodnji hrane. Već konstantno izvozimo na tržište EU tako da realno očekujemo da tu neće biti problema što se tiče novog tržišta”, rekao je Vlado Sandić, marketing menadžer “Mlijekoprodukta”.

Da neće biti problema nedavno su bili sigurni i voćari, ali ruski inspektori, zbog strogih kriterijuma, ni nakon kontrole nisu odblokirali zabranu uvoza voća koja traje od početka avgusta.

Ako ništa drugo, veterinari iz BiH su od voćara i inspektora naučili lekciju – pa su, kako saznaje EuroBlic, nabavili kase i sefove.

Samim tim, čuvanje dokumenata, bar kad je izvoz mesa i mlijeka u pitanju, Rusima najverovatnije neće biti problem.

(EuroBlic)
(Foto: M. Šurjanac)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

poruka

12.09.2016 05:30

Kao sto vidite, nisu Rusi "maciji kasalj". Privrednici moraju da shvate da EU, Ruska federacija, Turska i sve druge organizacije imaju svoja pravila kojih se MI moramo pridrzavati. Nema tu ljubavi, nema dugogodisnjeg prijateljstva, nema tu bratstva, tu je samo interes i novac. Za nevjerene Tome da misle da ako EU nemogu nasamariti, mogu Rusiju, Tursku, Kinu ili druge organizacije, ovo im je prava lekcija. Prestanite mijesati mlijeko u prahu, prestanite uvoziti meso pa preprodavati, prestanite prskati voce, prestanite lagati narod da radite ispravno, a nama kriv citav svijet.

ODGOVORITE
Name

wox

12.09.2016 07:21

Svaka cast na komentar, samo jedno ste zaboravili reci a to da je nasem narodu u dusi da varaju, podmecu, lazu...