Данас отварање ауто-пута “9. јануар”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отвориће данас новоизграђену дионицу ауто-пута "9. јануар", на правцу између Прњавора и Добоја.

Република Српска 11.09.2016 | 11:48
Данас отварање ауто-пута “9. јануар”
Отварању ће присуствовати предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

Најављено је да ће отварању присуствовати и премијер Србије Александар Вучић.

Свечаност је заказана за 13.00 часова.

Свечано отварање дионице Добој-Прњавор ауто-пута "9. јануар" Бањалука - Добој биће одржано на петљи "Прњавор", а у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске наводе да ће захваљујући нових 36,6 километара ауто-пута, чија је изградња успјешно приведена крају овог љета, мрежа ауто-путева у Српској бројаће нешто више од 70 километара.

Употребну дозволу за дионицу ауто-пута Прњавор - Добој издало је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС. У овом министарству је речено да је комисија извршила технички преглед дионице, те констатовала да су сви радови високог квалитета и да су изведени у складу са пројектном и дугом техничком документацијом.

Уговор о пројектовању и изградњи дионице ауто-пута Бањалука - Добој, на правцу између Добоја и Прњавора, потписан је 24. августа 2012. године са извођачем радова, конзорцијумом сачињеним од фирми "Интеграл инжењеринг" Лакташи и "Гранит" Скопље. Овај конзорцијум доставио је најнижу технички прихватљиву понуду на јавни позив за пројектовање и изградњу дионице ауто-пута Бањалука - Добој, на правцу од Добоја до Прњавора.

Припремни радови на терену почели су у касну јесен 2012. године, а од прољећа 2013. године радило се пуном паром на пробијању трасе, изградњи насипа, регулацији водотока, као и на припреми за изградњу првих објеката. На дионици од Прњавора до Добоја изграђен је велики број објеката, односно великих и малих мостова, надвожњака, подвожњака, пропуста, те један умјетни тунел. Међу највећим објектима су мостови преко ријека Босне и Укрине.

Највећи и најзначајнији објекат на овој дионици је мост преко ријеке Босне, у мјесту Кладари код Добоја. Ријеч је о двојној грађевини, на самом завршетку наведене дионице ауто-пута, непосредно испред петље "Добој", који прелази магистарални пут и ријеку Босну у укупној дужини 412 метара.

Други велики објекат на овој дионици је мост Укрина, дужине 92 метра, пројектован као двојна грађевина која омогућава прелаз преко ријеке Укрине, а чији су главни носачи пројектовани као пренапрегнути монтажни носачи за распоне од 16 и 20 метара.

Трећи значајан објекат на овој дионици је умјетни тунел Слатиници, дугачак 80,5 метара. Изградња поменуте дионице планирана је за јесен 2015. године, али због изузетно лоших временских услова и катастрофалних поплава, које су обиљежиле готово цијелу 2014. годину, рок је помјерен за неколико мјесеци.

Грађевински радови окончани су крајем јула 2016. године, а током августа извођач радова посветио се преосталим радовима на уређењу и чишћењу банкина и косина, постављању звучних баријера и сигнализације, одбојних ограда и осталим повезаним радовима. Истовремено, надлежна комисија за технички пријем спровела је технички преглед на објекту и документацији.

Извођач радова на овој дионици, ангажовао је близу 700 радника, као и двадесетак подизвођача, са њихових 230 радника, тако да се може закључити да је реализација пројекта изградње ауто-пута Бањалука - Добој, дионице од Прњавора до Добоја обезбиједила посао за више од 900 радника.

Изградња поменуте дионице финансирана је кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 185 милиона евра.

(Независне новине)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драган

11.09.2016 09:55

Гради се од кредита којег ћемо сви враћати. Подизање акциза тек предстоји. Плаћаћемо путарину. Једног дана ће држава продати концесију на ауто-путеве. На све што нам је заиста потребно, власт и њихови тајкуни нам наплате 3-4 пута. То је главни проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

11.09.2016 11:46

Е мој Драгане несретни и сви који мисле на тај начин су да тако казем јадни као ти. За тебе је јос макадам , а ако ниси знао и он коста и он се мора одрзавати. Или мозда овдје многе боли сто то ради влада односно ова власт РС. Прво да свима вама који незнате казем да нема земље на свету која не наплацује возњу односно користење аутопута. Камо среће да нам је Путна мреза у РС бар 50% под аутопутевима а дали је то изградио Босиц , Додик или неко други то нама не треба да је битно. Цивилизација памет и способност једног народа (државе) огледа се и кроз то какви су им путеви. НАЖАЛОСТ ми већина балканских народа би хтјели све да имамо али ништа да нас не коста и ништа да не радимо другачије речено само су поклони добродосли. Народе будимо срецни и поносни на сваки километар направљених путева то је наша будућност нас зивот и небитно ко их прави. Моја једина замерка је на овакав начин отварања али бозе мој ми смо Срби али нека да богда да се сваке године славило због оваквих разлога ја са данас и увек поносни СРБИН.

Name

Драган

11.09.2016 14:18

Зоране, само ти брани "елиту" која нас пљачка. Видимо на ком смо нивоу и какав нам је стандард живота.

Name

црвена трака

11.09.2016 09:56

Ако је вец пут под оваквим називом, требали су га отворити они који су дали све дијелове тијела и породице погинулих. Јер то је њихов пут, а не СНСД-а и Додика и Вуцица... Срам да их буде како купе политицке поене, а оне који це гласати за њих нек буде вјецни стид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

11.09.2016 09:58

Добра вијест ма ко шта мислио. Ћеститам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплиq

11.09.2016 10:06

Ајмо опозиционари и остали дежурни критичари израчунајте колико је пензија могло бити исплаћено и колико школа отворено или овима гладнима (који само кукају како су гладни) колико би могли купити брашна. Логично је да се не слажете са ничим што власт уради па макар то било и за сваку похвалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

11.09.2016 10:38

А колико су покрали и то је за похвалу

Name

Бл

11.09.2016 10:17

Предсједнице свака вам цаст. Зиви ти нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребл

11.09.2016 10:29

Нека ти зиви са мамом

Name

Ста је са...

11.09.2016 10:24

Иваницем,Босицем,Цавицем,Бореновицем,Тадицем и многим многим другим.Јели то оно нису позвани и добро досли на отварање тог пута?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

11.09.2016 10:30

Мреза ауто путева па јос 70 км смијем се грохотом

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна?

11.09.2016 10:34

Откуд река Босна у Републици? Председнице, под хитно донети закон о промени назива река у РС. Несто нам је промакло у писању српске историје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

11.09.2016 10:36

Босње и Хорвати це се возити заобилазно, њима неце дати да возе СРПСКИМ ауто-путем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

11.09.2016 11:48

Могли би и Срби опет преко Мађарске! Ето колико размишљаш, прије него што напишеш.

Name

Бањалука

11.09.2016 10:37

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=5РЗ49ЈЗ1ЕФг Други пут га отварају!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

11.09.2016 10:41

Тим назови аутопутем су потпуно унистили тај тетен куд је птосао. Градили су га само да себи сврну пара. Правити аутопут круз насељени дио могу само лудјаци и криминалци. Тај њихов аутопут се преплице око постојеце цесте бар 10 пута до Добоја. Идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хулио

11.09.2016 11:20

Ово подрзавам,само напријед,,,,лијепо је цути да се отвара и гради аутопут,супер,нек се само гради,,,,,одлицно

ОДГОВОРИТЕ