Danas otvaranje auto-puta “9. januar”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvoriće danas novoizgrađenu dionicu auto-puta "9. januar", na pravcu između Prnjavora i Doboja.

Republika Srpska 11.09.2016 | 11:48
Danas otvaranje auto-puta “9. januar”
Otvaranju će prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Najavljeno je da će otvaranju prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost je zakazana za 13.00 časova.

Svečano otvaranje dionice Doboj-Prnjavor auto-puta "9. januar" Banjaluka - Doboj biće održano na petlji "Prnjavor", a u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske navode da će zahvaljujući novih 36,6 kilometara auto-puta, čija je izgradnja uspješno privedena kraju ovog ljeta, mreža auto-puteva u Srpskoj brojaće nešto više od 70 kilometara.

Upotrebnu dozvolu za dionicu auto-puta Prnjavor - Doboj izdalo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. U ovom ministarstvu je rečeno da je komisija izvršila tehnički pregled dionice, te konstatovala da su svi radovi visokog kvaliteta i da su izvedeni u skladu sa projektnom i dugom tehničkom dokumentacijom.

Ugovor o projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Banjaluka - Doboj, na pravcu između Doboja i Prnjavora, potpisan je 24. avgusta 2012. godine sa izvođačem radova, konzorcijumom sačinjenim od firmi "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje. Ovaj konzorcijum dostavio je najnižu tehnički prihvatljivu ponudu na javni poziv za projektovanje i izgradnju dionice auto-puta Banjaluka - Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora.

Pripremni radovi na terenu počeli su u kasnu jesen 2012. godine, a od proljeća 2013. godine radilo se punom parom na probijanju trase, izgradnji nasipa, regulaciji vodotoka, kao i na pripremi za izgradnju prvih objekata. Na dionici od Prnjavora do Doboja izgrađen je veliki broj objekata, odnosno velikih i malih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, propusta, te jedan umjetni tunel. Među najvećim objektima su mostovi preko rijeka Bosne i Ukrine.

Najveći i najznačajniji objekat na ovoj dionici je most preko rijeke Bosne, u mjestu Kladari kod Doboja. Riječ je o dvojnoj građevini, na samom završetku navedene dionice auto-puta, neposredno ispred petlje "Doboj", koji prelazi magistaralni put i rijeku Bosnu u ukupnoj dužini 412 metara.

Drugi veliki objekat na ovoj dionici je most Ukrina, dužine 92 metra, projektovan kao dvojna građevina koja omogućava prelaz preko rijeke Ukrine, a čiji su glavni nosači projektovani kao prenapregnuti montažni nosači za raspone od 16 i 20 metara.

Treći značajan objekat na ovoj dionici je umjetni tunel Slatinici, dugačak 80,5 metara. Izgradnja pomenute dionice planirana je za jesen 2015. godine, ali zbog izuzetno loših vremenskih uslova i katastrofalnih poplava, koje su obilježile gotovo cijelu 2014. godinu, rok je pomjeren za nekoliko mjeseci.

Građevinski radovi okončani su krajem jula 2016. godine, a tokom avgusta izvođač radova posvetio se preostalim radovima na uređenju i čišćenju bankina i kosina, postavljanju zvučnih barijera i signalizacije, odbojnih ograda i ostalim povezanim radovima. Istovremeno, nadležna komisija za tehnički prijem sprovela je tehnički pregled na objektu i dokumentaciji.

Izvođač radova na ovoj dionici, angažovao je blizu 700 radnika, kao i dvadesetak podizvođača, sa njihovih 230 radnika, tako da se može zaključiti da je realizacija projekta izgradnje auto-puta Banjaluka - Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja obezbijedila posao za više od 900 radnika.

Izgradnja pomenute dionice finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 miliona evra.

(Nezavisne novine)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dragan

11.09.2016 09:55

Gradi se od kredita kojeg ćemo svi vraćati. Podizanje akciza tek predstoji. Plaćaćemo putarinu. Jednog dana će država prodati koncesiju na auto-puteve. Na sve što nam je zaista potrebno, vlast i njihovi tajkuni nam naplate 3-4 puta. To je glavni problem.

ODGOVORITE
Name

Zoran

11.09.2016 11:46

E moj Dragane nesretni i svi koji misle na taj način su da tako kazem jadni kao ti. Za tebe je jos makadam , a ako nisi znao i on kosta i on se mora odrzavati. Ili mozda ovdje mnoge boli sto to radi vlada odnosno ova vlast RS. Prvo da svima vama koji neznate kazem da nema zemlje na svetu koja ne naplacuje voznju odnosno koristenje autoputa. Kamo sreće da nam je Putna mreza u RS bar 50% pod autoputevima a dali je to izgradio Bosic , Dodik ili neko drugi to nama ne treba da je bitno. Civilizacija pamet i sposobnost jednog naroda (države) ogleda se i kroz to kakvi su im putevi. NAŽALOST mi većina balkanskih naroda bi htjeli sve da imamo ali ništa da nas ne kosta i ništa da ne radimo drugačije rečeno samo su pokloni dobrodosli. Narode budimo srecni i ponosni na svaki kilometar napravljenih puteva to je naša budućnost nas zivot i nebitno ko ih pravi. Moja jedina zamerka je na ovakav način otvaranja ali boze moj mi smo Srbi ali neka da bogda da se svake godine slavilo zbog ovakvih razloga ja sa danas i uvek ponosni SRBIN.

Name

Dragan

11.09.2016 14:18

Zorane, samo ti brani "elitu" koja nas pljačka. Vidimo na kom smo nivou i kakav nam je standard života.

Name

crvena traka

11.09.2016 09:56

Ako je vec put pod ovakvim nazivom, trebali su ga otvoriti oni koji su dali sve dijelove tijela i porodice poginulih. Jer to je njihov put, a ne SNSD-a i Dodika i Vucica... Sram da ih bude kako kupe politicke poene, a one koji ce glasati za njih nek bude vjecni stid.

ODGOVORITE
Name

Tuzla

11.09.2016 09:58

Dobra vijest ma ko šta mislio. Ćestitam!

ODGOVORITE
Name

Repliq

11.09.2016 10:06

Ajmo opozicionari i ostali dežurni kritičari izračunajte koliko je penzija moglo biti isplaćeno i koliko škola otvoreno ili ovima gladnima (koji samo kukaju kako su gladni) koliko bi mogli kupiti brašna. Logično je da se ne slažete sa ničim što vlast uradi pa makar to bilo i za svaku pohvalu.

ODGOVORITE
Name

Xy

11.09.2016 10:38

A koliko su pokrali i to je za pohvalu

Name

Bl

11.09.2016 10:17

Predsjednice svaka vam cast. Zivi ti nama

ODGOVORITE
Name

Rebl

11.09.2016 10:29

Neka ti zivi sa mamom

Name

Sta je sa...

11.09.2016 10:24

Ivanicem,Bosicem,Cavicem,Borenovicem,Tadicem i mnogim mnogim drugim.Jeli to ono nisu pozvani i dobro dosli na otvaranje tog puta?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

11.09.2016 10:30

Mreza auto puteva pa jos 70 km smijem se grohotom

ODGOVORITE
Name

bosna?

11.09.2016 10:34

Otkud reka Bosna u Republici? Predsednice, pod hitno doneti zakon o promeni naziva reka u RS. Nesto nam je promaklo u pisanju srpske istorije...

ODGOVORITE
Name

rs

11.09.2016 10:36

Bosnje i Horvati ce se voziti zaobilazno, njima nece dati da voze SRPSKIM auto-putem...

ODGOVORITE
Name

xy

11.09.2016 11:48

Mogli bi i Srbi opet preko Mađarske! Eto koliko razmišljaš, prije nego što napišeš.

Name

Banjaluka

11.09.2016 10:37

https://www.youtube.com/watch?v=5RZ49JZ1EFg Drugi put ga otvaraju!!

ODGOVORITE
Name

vozac

11.09.2016 10:41

Tim nazovi autoputem su potpuno unistili taj teten kud je ptosao. Gradili su ga samo da sebi svrnu para. Praviti autoput kruz naseljeni dio mogu samo ludjaci i kriminalci. Taj njihov autoput se preplice oko postojece ceste bar 10 puta do Doboja. Idioti.

ODGOVORITE
Name

hulio

11.09.2016 11:20

Ovo podrzavam,samo naprijed,,,,lijepo je cuti da se otvara i gradi autoput,super,nek se samo gradi,,,,,odlicno

ODGOVORITE