Усјекованије: Не једите и не пијте црвено

Српска православна црква данас обиљежава Усјековање главе Светог Јована, који је у народу познат и као Јован Главосјек. За овај празник се везује велики број обичаја и једнодневни пост.

Србија 11.09.2016 | 10:25
Усјекованије: Не једите и не пијте црвено
Усјековање главе Светог Јована Крститеља се празнује сваке године, 11. септембра, у знак сјећања на великог проповедника и на његову мученичку смрт.

Према предању, Свети Јован је био јеврејски аскетски проповиједник, који је крстио вијернике на ријеци Јордан, а међу њима је био и Исус Христ. Одатле потиче назив “Крститељ”.

Пост и крштење, као основни елементи наше вјере који су се очували до данас били су дио Јовановог покрета, а његови ученици су очували ту традицију.

На данашњи дан је цар Ирод из Галилеје наредио да се овом свецу одсјече глава јер му је то тражила ћерка његове друге жене. Она је наводно главу свеца закопала у свом дворцу, док су његово тијло ученици сахранили у Севастији, у Палестини.

Према обичајима данас не треба радити ништа тешко, а посебно треба избјегавати сјетву. Често они који се баве земљорадњом обрате пажњу на то на који дан је пао празник, па и остатак године на тај дан избјегавају да сију било шта.

Празник би требало провести у строгом посту и уздржавању, а нарочито избјегавати било какву црвену храну и пиће, јер подсјећа на проливену крв свеца. Зног тога често старији не дају дјеци да једу брескве, парадајз, јабуке...

У неким крајевима се вјерује да је данашњи дан добар за сакупљање љековитих биљака.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Његос

11.09.2016 11:52

Не лупајте глупости око тога да се не једе и не пије црвено, то нигдје у цркви нецете цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

11.09.2016 13:08

На данасњи Празник Усековања Главе Светог Јована Крститеља се строго пости и тако кроз пост и молитву дусу своју гости. Вјеровања да се на данасњи дан не смију јести брескве, парадајз, јабуке и други црвено воце нема свога оправдања у Светоме Писму и Предању Цркве. За тај обицај незнам и он ако постоји негде у појединим селима данасње СРБије, је настао из велике зеље СРБског Народа да сто достојније и строзије пости и тако кроз пост и молитву да се сто висе приблизи Богу, СТАРОМ СРБСКОМ РОДЈАКУ, ГОСПОДУ НАСЕМ ИСУСУ ХРИСТУ молитвама Светог Јована Крститеља, НАЈВЕЦЕГ СВЕЦА РОДЈЕНОГ ОД ЗЕНЕ! ЗБОГ ТОГА СЕ ДАНАС НЕ ПИЈЕ НИ ВИНО!

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

11.09.2016 17:15

ДАНАС је такодје Сабор Светих СРБски Светитеља. Молитвами Светих СРБски Светитеља, Господе Исусе Христе Бозе нас помилуј и спаси нас.

ОДГОВОРИТЕ