Usjekovanije: Ne jedite i ne pijte crveno

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Usjekovanje glave Svetog Jovana, koji je u narodu poznat i kao Jovan Glavosjek. Za ovaj praznik se vezuje veliki broj običaja i jednodnevni post.

Srbija 11.09.2016 | 10:25
Usjekovanije: Ne jedite i ne pijte crveno
Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja se praznuje svake godine, 11. septembra, u znak sjećanja na velikog propovednika i na njegovu mučeničku smrt.

Prema predanju, Sveti Jovan je bio jevrejski asketski propovijednik, koji je krstio vijernike na rijeci Jordan, a među njima je bio i Isus Hrist. Odatle potiče naziv “Krstitelj”.

Post i krštenje, kao osnovni elementi naše vjere koji su se očuvali do danas bili su dio Jovanovog pokreta, a njegovi učenici su očuvali tu tradiciju.

Na današnji dan je car Irod iz Galileje naredio da se ovom svecu odsječe glava jer mu je to tražila ćerka njegove druge žene. Ona je navodno glavu sveca zakopala u svom dvorcu, dok su njegovo tijlo učenici sahranili u Sevastiji, u Palestini.

Prema običajima danas ne treba raditi ništa teško, a posebno treba izbjegavati sjetvu. Često oni koji se bave zemljoradnjom obrate pažnju na to na koji dan je pao praznik, pa i ostatak godine na taj dan izbjegavaju da siju bilo šta.

Praznik bi trebalo provesti u strogom postu i uzdržavanju, a naročito izbjegavati bilo kakvu crvenu hranu i piće, jer podsjeća na prolivenu krv sveca. Znog toga često stariji ne daju djeci da jedu breskve, paradajz, jabuke...

U nekim krajevima se vjeruje da je današnji dan dobar za sakupljanje ljekovitih biljaka.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Njegos

11.09.2016 13:52

Ne lupajte gluposti oko toga da se ne jede i ne pije crveno, to nigdje u crkvi necete cuti.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

11.09.2016 15:08

Na danasnji Praznik Usekovanja Glave Svetog Jovana Krstitelja se strogo posti i tako kroz post i molitvu dusu svoju gosti. Vjerovanja da se na danasnji dan ne smiju jesti breskve, paradajz, jabuke i drugi crveno voce nema svoga opravdanja u Svetome Pismu i Predanju Crkve. Za taj obicaj neznam i on ako postoji negde u pojedinim selima danasnje SRBije, je nastao iz velike zelje SRBskog Naroda da sto dostojnije i strozije posti i tako kroz post i molitvu da se sto vise priblizi Bogu, STAROM SRBSKOM RODJAKU, GOSPODU NASEM ISUSU HRISTU molitvama Svetog Jovana Krstitelja, NAJVECEG SVECA RODJENOG OD ZENE! ZBOG TOGA SE DANAS NE PIJE NI VINO!

Name

MIHAILO MIKIC

11.09.2016 19:15

DANAS je takodje Sabor Svetih SRBski Svetitelja. Molitvami Svetih SRBski Svetitelja, Gospode Isuse Hriste Boze nas pomiluj i spasi nas.

ODGOVORITE