11 септембар, дан који је промијенио свијет

Десетине хиљада мртвих, хиљаде милијарди долара спржених на ратиштима Авганистана, Ирака, Сирије и Либије, свјетска финансијска криза и промјена односа снага у већем дијелу свијета, директне су посљедице напада Ал Каиде 11. септембра 2001. године.

Свијет 11.09.2016 | 10:15
11 септембар, дан који је промијенио свијет
Пуних 15 година касније, Америка још увијек страхује од нових напада. Ратовима у Ираку и Авганистану не види се крај, а Либија и Сирија су у међувремену претворене у стратишта. Осама бин Ладен и Садам Хусеин су убијени, а мјесто Ал Каиде заузела је страшнија и утицајнија терористичка Исламска држава.

У нападима Ал Каиде 11. септембра укупно је убијено 2.996 особа, док их је 6.000 повријеђено. Ал Каида је отела четири авиона, од којих су два уништила куле Свјетског трговинског центра у Њујорку, један је пао на Пентагон, док је четврти пао у Пенсилванији.

У нападу је учествовало 19 припадника Ал Каиде. Убијени су држављани 90 земаља и овај напад сматра се најтежим нападом на територију САД од Перл Харбура 7. децембра 1941. године.



Згаришта кула Светског трговинског центра одавно су рашчишћена, лидер Ал Каиде Осама бин Ладен је убијен, похватани су махом сви инспиратори вјероватно најстрашнијег терористичког напада у историји човјечанства.

Ал Каида практично више и не постоји, али Американци још страхују да би се могли наћи на мети напада радикалних исламиста.

Истраживање јавног мнијења које су заједнички спровели ЦНН и ОРЦ показује да половина становника Америке сматра да ће радикални исламисти напасти САД у вријеме годишњице напада на Вашингтон и Њујорк.

Прије пет година, од нових напада страховало је 39 одсто Американаца, а раст узнемирења у Америци тумачи се утицајем акција Исламске државе и нападима на бостонски маратон, регрутни центар у Тенесеју, пуцњаве у Сан Бернардину и Орланду, али и недавне догађаје у Низи, Паризу и Бриселу.

Амерички председник Барак Обама, истовремено, тврди да се Сједињене Америчке Државе никада неће предати страху, обећавајућу сународницима "немилосрдне" акције против Ал Каиде, Исламске државе и свих осталих организација радикалних исламиста које сију страх и смрт по свијету.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тузлак

11.09.2016 09:23

Ако ико зна сијати страх по свијету то сте ви проклета Америка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Састала се браца по бабине линије

11.09.2016 10:24

Ко је све уцествовао у овој прљавој игри остаце тајна али радикални Ислам и Амери су годинама радили скупа .Ста се десило тос септембра само бог зна али многи народи сиром свијета изгубисе зивоте због нецијих лудих глава.Назалост ни ми на балкану нисмо заобидјени и данас умјесто да смо се отресли једних и других они су толико усли у многе институције да Нико невиди какоце се све ово заврсити.

ОДГОВОРИТЕ