11 septembar, dan koji je promijenio svijet

Desetine hiljada mrtvih, hiljade milijardi dolara sprženih na ratištima Avganistana, Iraka, Sirije i Libije, svjetska finansijska kriza i promjena odnosa snaga u većem dijelu svijeta, direktne su posljedice napada Al Kaide 11. septembra 2001. godine.

Svijet 11.09.2016 | 10:15
11 septembar, dan koji je promijenio svijet
Punih 15 godina kasnije, Amerika još uvijek strahuje od novih napada. Ratovima u Iraku i Avganistanu ne vidi se kraj, a Libija i Sirija su u međuvremenu pretvorene u stratišta. Osama bin Laden i Sadam Husein su ubijeni, a mjesto Al Kaide zauzela je strašnija i uticajnija teroristička Islamska država.

U napadima Al Kaide 11. septembra ukupno je ubijeno 2.996 osoba, dok ih je 6.000 povrijeđeno. Al Kaida je otela četiri aviona, od kojih su dva uništila kule Svjetskog trgovinskog centra u NJujorku, jedan je pao na Pentagon, dok je četvrti pao u Pensilvaniji.

U napadu je učestvovalo 19 pripadnika Al Kaide. Ubijeni su državljani 90 zemalja i ovaj napad smatra se najtežim napadom na teritoriju SAD od Perl Harbura 7. decembra 1941. godine.



Zgarišta kula Svetskog trgovinskog centra odavno su raščišćena, lider Al Kaide Osama bin Laden je ubijen, pohvatani su mahom svi inspiratori vjerovatno najstrašnijeg terorističkog napada u istoriji čovječanstva.

Al Kaida praktično više i ne postoji, ali Amerikanci još strahuju da bi se mogli naći na meti napada radikalnih islamista.

Istraživanje javnog mnijenja koje su zajednički sproveli CNN i ORC pokazuje da polovina stanovnika Amerike smatra da će radikalni islamisti napasti SAD u vrijeme godišnjice napada na Vašington i NJujork.

Prije pet godina, od novih napada strahovalo je 39 odsto Amerikanaca, a rast uznemirenja u Americi tumači se uticajem akcija Islamske države i napadima na bostonski maraton, regrutni centar u Teneseju, pucnjave u San Bernardinu i Orlandu, ali i nedavne događaje u Nizi, Parizu i Briselu.

Američki predsednik Barak Obama, istovremeno, tvrdi da se Sjedinjene Američke Države nikada neće predati strahu, obećavajuću sunarodnicima "nemilosrdne" akcije protiv Al Kaide, Islamske države i svih ostalih organizacija radikalnih islamista koje siju strah i smrt po svijetu.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tuzlak

11.09.2016 09:23

Ako iko zna sijati strah po svijetu to ste vi prokleta Amerika

ODGOVORITE
Name

Sastala se braca po babine linije

11.09.2016 10:24

Ko je sve ucestvovao u ovoj prljavoj igri ostace tajna ali radikalni Islam i Ameri su godinama radili skupa .Sta se desilo tos septembra samo bog zna ali mnogi narodi sirom svijeta izgubise zivote zbog necijih ludih glava.Nazalost ni mi na balkanu nismo zaobidjeni i danas umjesto da smo se otresli jednih i drugih oni su toliko usli u mnoge institucije da Niko nevidi kakoce se sve ovo zavrsiti.

ODGOVORITE