У Хрватску стигао смртоносни стршљен

Велики азијски стршљен запосјео је Славонију и Барању у Хрватској, јављају локални медији.

Регион 10.09.2016 | 07:47
У Хрватску стигао смртоносни стршљен
Према сазнањима Гласа Славоније, до сада су се опасни инсекти појавили у Допсину, Боцањевцима, Дарди и Биљу, но вјероватно их има и у другим мјестима.

Напад великог азијског стршљена једва је преживио 52-годишњи мјештанин Допсина.

“Супруг је изашао у двориште гдје га је стршљен убо испод пазуха. Утрчао је у кућу и рекао: 'Води ме на Хитну, није ми добро'. Док сам узела кључ од аутомобила Перо је већ пао и почео да се гуши. Нагло му је отицао језик и био је као парализован. Сјетила сам се да имам неке капи за алергију и то му дала. Док није дошла Хитна помоћ некако сам му извукла језик да се не угуши. Био је на интензивној њези у болници седам дана, али сада је добро”, рекла јеДрагана Јелечевић, супруга несрећног Пере.

Доцент др. сц. Мирта Сударић Богојевић, представница Завода за зоологију Одсека за биологију на осјечком Свеучилишту Јосипа Јурја Стросмајера, кратко је објаснила какву опасност представљају азијски стршљенови.

“Активни су цијели дан, поготово у сумрак и у ово доба године када се размножавају и немају друга посла осим тражења нових склоништа гдје ће презимити. Домаћи, тзв. љути стршљен, дуг је до три центиметра, а азијски су величине до пет центиметара. Производе више отрова па је резултат након њиховог убода код болешљивијих и људи слабијег имунитета и алергичних опаснији”, рекла је др. сц. Мирта Сударић Богојевић.

Иако пчеле угину након првог убода, стршљени и осе се не предају тако лако. Они могу човјека да убоду одједном и неколико пута, али и да преживе и нападају и даље.

Азијски стршљен шири се невјероватном брзином, а у овим крајевима нема природних непријатеља који их уништавају у њиховом првобитном станишту.

Нападају пчеле које на мјесту остају мртве након убода, а до сада је у Европи забиљежено неколико смртних случајева међу људима. Најмање троје људи је од убода "азијског убице" умрло у Француској.

Смртоносни азијски стршљен постаје опасност и у Великој Британију, гдје је до сада од анафилактичког шока умрло најмање шесторо.

Европљани су за њих први пут чули 2004. године, када се сумњало да су азијски стршљенови дошли из Кине у Француску.

Пчелари се налазе у приправности, и моле се сви који виде њихове кошнице да то пријаве и надлежним службама.

Извор: Глас Славоније/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милос

10.09.2016 14:21

То је српска верзија олује

ОДГОВОРИТЕ