Да ли је органска храна заиста здравија?

Вечита дискусија о томе да ли је органска храна здравија од конвенционалне покренула је многа истраживања, која су показала изненађујуће резултате.

Здравље 09.09.2016 | 12:57
Да ли је органска храна заиста здравија?
Прва група различитих истраживања најпре се бавила разликом у укусу између ове две врсте намирница.

Како би проверили да ли је органска храна укуснија од конвенционалне, истраживачи са Универзитета Упсала у Шведској давали су испитаницима да пробају узорке органског и неорганског парадајза.

Већина људи је углавном говорила да им је укуснији парадајз који је понуђен као органски. Међутим, оно што нису знали је то да су поједини од њих заправо били конвенционални. Истраживачи су их намерно помешали.

Неколико студија до сада је показало сличне резултате – ако се конвенционални производ тајно представи као органски, људи ће мислити да је укуснији.

Ова истраживања показала су да начин на који се усев узгаја, било органски или конвенционални, не утиче на његов укус.

Спроведене су и многе студије које су испитивале да ли има више хранљивих материја у органски узгајаној храни. Истраживачи са Универзитета Станфорд су 2012. године закључили да нема значајне разлике у садржини витамина.

Докторка Кетрин Бредбери са Оксфорда каже да је много битније питање да ли је органска храна боља по здравље од конвенционалне, која садржи одређену дозу синтетичких пестицида.

“Ако се користе у претераним количинама, пестициди у конвенционално узгајаној храни могу бити токсични, а самим тим и штетни по наше здравље”, каже Кетрин.

Она и колеге су спровели студију у којој је учествовало више од 620.000 жена, од којих су неке јеле само органске, а друге само конвенционалне производе – девет година.

Желели су да открију да ли ће се развити канцерогене ћелије. Кетрин је приметила да није било разлике у укупној стопи канцера између жена које су јеле само органско и оних које нису.

Када су у питању појединачне врсте канцера, Кетрин је открила да су жене које често или увек једу органске производе мање изложене ризику од рака лимфног система, али више изложене ризику рака дојке.

Иако се још не зна како пестициди у храни утичу на наше здравље, наука не подржава ни неке велике тврдње о органској храни.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар