ЗИБЛ-у слиједи стечај

Менаџмент Завода за изградњу (ЗИБЛ) мора да обезбиједи 60.000 КМ како би спријечио стечај овог предузећа. Интензивно се ради на проналаску рјешења како би се спасило ово предузеће, али град му не може дати новац.

Република Српска 09.09.2016 | 10:15
ЗИБЛ-у слиједи стечај
Изјавио је то јуче градоначелник Слободан Гаврановић коментаришући стање у овом предузећу, којем је још у мају блокиран рачун.

"Нови менаџмент који је именован прије 15 дана ради на томе да ствари покрену са мртве тачке. Уколико то не учине, закон је јасан, слиједи стечај" казао је Гаврановић.

Нада се да ће ЗИБЛ успјети да обезбиједи потребан новац како би се извршила деблокада рачуна.

"Средства би требало да набаве кроз наплату потраживања из већ завршених послова или да добију аванс за послове које треба да ураде. Град им из буџета не може дати новац мимо оних послова које има договорене са ЗИБЛ-ом. Они су акционарско друштво и није могуће са становишта закона да ми из буџета града дајемо новац за спас ЗИБЛ-а", објаснио је Гаврановић.

Додао је да је један од разлога за блокаду рачуна ЗИБЛ-а захтјев радника да им се исплате потраживања.

"Они имају право да добију своје зарађене плате, али морају рачунати да ће, уколико дође до стечаја, и они бити дио тога" казао је Гаврановић.

У власничкој структури ЗИБЛ-а удио града износи 67,12 одсто, док приватни капитал располаже са 17,37, а ситни акционари са 15,51 одсто.

На 41. сједници Скупштине града, која је одржана у децембру 2015. године, донесена је одлука да град даје сагласност и гаранцију Заводу да подигне кредит од 1,8 милиона марака. Новац је требало да буде искоришћен за финансијску стабилизацију овог предузећа. Та одлука, према посљедњим информацијама које су биле доступне у јуну, није реализована.

Изостао став

До закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо успјели добити став менаџмента ЗИБЛ-а на који начин планирају да извуку ово предузеће из финансијске кризе. Директор Миле Митровић је, како су нам рекли у Заводу, цијели дан био заузет састанцима.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мр Влајко

09.09.2016 16:41

Миле Митровиц, звани Миле Цевап, не мозе помоци себи а не ЗИБЛ. Цовјек нема три даске у глави. Само на цевапе мисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не заборави

09.09.2016 21:03

А шта ће да бидне са оним станом што га дадоше оцу директоровом-свекру премијеркином, пензионеру који не видје ни Зибла ни Бањалуке, па га приватизоваше и продадоше..??