ZIBL-u slijedi stečaj

Menadžment Zavoda za izgradnju (ZIBL) mora da obezbijedi 60.000 KM kako bi spriječio stečaj ovog preduzeća. Intenzivno se radi na pronalasku rješenja kako bi se spasilo ovo preduzeće, ali grad mu ne može dati novac.

Republika Srpska 09.09.2016 | 10:15
ZIBL-u slijedi stečaj
Izjavio je to juče gradonačelnik Slobodan Gavranović komentarišući stanje u ovom preduzeću, kojem je još u maju blokiran račun.

"Novi menadžment koji je imenovan prije 15 dana radi na tome da stvari pokrenu sa mrtve tačke. Ukoliko to ne učine, zakon je jasan, slijedi stečaj" kazao je Gavranović.

Nada se da će ZIBL uspjeti da obezbijedi potreban novac kako bi se izvršila deblokada računa.

"Sredstva bi trebalo da nabave kroz naplatu potraživanja iz već završenih poslova ili da dobiju avans za poslove koje treba da urade. Grad im iz budžeta ne može dati novac mimo onih poslova koje ima dogovorene sa ZIBL-om. Oni su akcionarsko društvo i nije moguće sa stanovišta zakona da mi iz budžeta grada dajemo novac za spas ZIBL-a", objasnio je Gavranović.

Dodao je da je jedan od razloga za blokadu računa ZIBL-a zahtjev radnika da im se isplate potraživanja.

"Oni imaju pravo da dobiju svoje zarađene plate, ali moraju računati da će, ukoliko dođe do stečaja, i oni biti dio toga" kazao je Gavranović.

U vlasničkoj strukturi ZIBL-a udio grada iznosi 67,12 odsto, dok privatni kapital raspolaže sa 17,37, a sitni akcionari sa 15,51 odsto.

Na 41. sjednici Skupštine grada, koja je održana u decembru 2015. godine, donesena je odluka da grad daje saglasnost i garanciju Zavodu da podigne kredit od 1,8 miliona maraka. Novac je trebalo da bude iskorišćen za finansijsku stabilizaciju ovog preduzeća. Ta odluka, prema posljednjim informacijama koje su bile dostupne u junu, nije realizovana.

Izostao stav

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo uspjeli dobiti stav menadžmenta ZIBL-a na koji način planiraju da izvuku ovo preduzeće iz finansijske krize. Direktor Mile Mitrović je, kako su nam rekli u Zavodu, cijeli dan bio zauzet sastancima.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mr Vlajko

09.09.2016 16:41

Mile Mitrovic, zvani Mile Cevap, ne moze pomoci sebi a ne ZIBL. Covjek nema tri daske u glavi. Samo na cevape misli.

ODGOVORITE
Name

Da se ne zaboravi

09.09.2016 21:03

A šta će da bidne sa onim stanom što ga dadoše ocu direktorovom-svekru premijerkinom, penzioneru koji ne vidje ni Zibla ni Banjaluke, pa ga privatizovaše i prodadoše..??