Србија ставља катанац на 10 амбасада?

Реформа наше дипломатско-конзуларне мреже, која се већ дуго најављује, највероватније ће почети следеће године, када би могло да буде затворено чак десетак амбасада.

Србија 08.09.2016 | 08:00
Србија ставља катанац на 10 амбасада?
Катанац би најпре могао да буде стављен на наша представништва у Сирији, Либији, Ираку и Тунису. Затварање ових амбасада већ дуже се разматра због небезбедне ситуације у овим земљама, али Влада Србије ово питање још није ставила на дневни ред.

Највећи дипломатски "рез" могао би бити у Африци, где би од десетак амбасада, колико их сада имамо, биле задржане три или четири, које би покривале по неколико земаља. Тако ће наредних месеци бити анализирана економска и политичка оправданост наших ДКП у Мароку, Кенији, Замбији, Нигерији, Конгу...

Биће одрађена и ревизија нашег дипломатског присуства у Латинској Америци, где би могле бити задржане амбасаде у само три највеће земље - Бразилу, Аргентини и Мексику.

С друге стране, у протеклих неколико година Србија је ојачала дипломатску мрежу отварањем чак четири амбасаде - у Азербејџану, Казахстану, Уједињеним Арапским Емиратима и Катару.

Србија тренутно за функционисање ДКП мреже, која броји 69 амбасада и 23 конзулата, годишње издваја 4,9 милијарди динара. Намера је да се ти трошкови смање, па је мало вероватно да ће засад бити отваране нове испоставе.

Замбија

Зато је под знаком питања и иницијатива да се успостави још један конзулат у Црној Гори (Беране). У МСП нам кажу да ће евентуално ширење наше ДКП мреже бити разматрано на Влади, пре свега зато што је тенденција да направе уштеде где год је могуће, и додају да у Црној Гори већ постоји један конзулат, у Херцег Новом. Иначе, својевремено је у плану било да наше дипломате буду присутне и у Никшићу и Бијелом Пољу, али је процењено да за тим нема потребе.

Једна од могућих новина у нашој ДКП мрежи, како сазнајемо, јесте и затварање конзулата у Ријеци, а отварање у Книну.

Наш некадашњи амабасадор у Аустрији Милован Божиновић каже нам да би требало размотрити рецепт скандинавских држава које одавно практикују да имају по један дипломатски пункт за сваки важан регион у свету:

Ако изузмемо европске земље и суседе, Србија би још требало да има амбасаде у земљама чланицама Савета безбедности и највећим државама.

ПОЧАСНИ КОНЗУЛИ

Могуће је и да ће се у реформи ДКП ићи на ојачавање "мреже" почасних конзула. Србија их тренутно има 70, распоређених у 57 земаља. Они нису запослени у МСП, не примају плату из нашег буџета, а дипломатске таблице на возилима су им једина привилегија.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар