Srbija stavlja katanac na 10 ambasada?

Reforma naše diplomatsko-konzularne mreže, koja se već dugo najavljuje, najverovatnije će početi sledeće godine, kada bi moglo da bude zatvoreno čak desetak ambasada.

Srbija 08.09.2016 | 08:00
Srbija stavlja katanac na 10 ambasada?
Katanac bi najpre mogao da bude stavljen na naša predstavništva u Siriji, Libiji, Iraku i Tunisu. Zatvaranje ovih ambasada već duže se razmatra zbog nebezbedne situacije u ovim zemljama, ali Vlada Srbije ovo pitanje još nije stavila na dnevni red.

Najveći diplomatski "rez" mogao bi biti u Africi, gde bi od desetak ambasada, koliko ih sada imamo, bile zadržane tri ili četiri, koje bi pokrivale po nekoliko zemalja. Tako će narednih meseci biti analizirana ekonomska i politička opravdanost naših DKP u Maroku, Keniji, Zambiji, Nigeriji, Kongu...

Biće odrađena i revizija našeg diplomatskog prisustva u Latinskoj Americi, gde bi mogle biti zadržane ambasade u samo tri najveće zemlje - Brazilu, Argentini i Meksiku.

S druge strane, u proteklih nekoliko godina Srbija je ojačala diplomatsku mrežu otvaranjem čak četiri ambasade - u Azerbejdžanu, Kazahstanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru.

Srbija trenutno za funkcionisanje DKP mreže, koja broji 69 ambasada i 23 konzulata, godišnje izdvaja 4,9 milijardi dinara. Namera je da se ti troškovi smanje, pa je malo verovatno da će zasad biti otvarane nove ispostave.

Zambija

Zato je pod znakom pitanja i inicijativa da se uspostavi još jedan konzulat u Crnoj Gori (Berane). U MSP nam kažu da će eventualno širenje naše DKP mreže biti razmatrano na Vladi, pre svega zato što je tendencija da naprave uštede gde god je moguće, i dodaju da u Crnoj Gori već postoji jedan konzulat, u Herceg Novom. Inače, svojevremeno je u planu bilo da naše diplomate budu prisutne i u Nikšiću i Bijelom Polju, ali je procenjeno da za tim nema potrebe.

Jedna od mogućih novina u našoj DKP mreži, kako saznajemo, jeste i zatvaranje konzulata u Rijeci, a otvaranje u Kninu.

Naš nekadašnji amabasador u Austriji Milovan Božinović kaže nam da bi trebalo razmotriti recept skandinavskih država koje odavno praktikuju da imaju po jedan diplomatski punkt za svaki važan region u svetu:

Ako izuzmemo evropske zemlje i susede, Srbija bi još trebalo da ima ambasade u zemljama članicama Saveta bezbednosti i najvećim državama.

POČASNI KONZULI

Moguće je i da će se u reformi DKP ići na ojačavanje "mreže" počasnih konzula. Srbija ih trenutno ima 70, raspoređenih u 57 zemalja. Oni nisu zaposleni u MSP, ne primaju platu iz našeg budžeta, a diplomatske tablice na vozilima su im jedina privilegija.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar