Ставили војнике на ИСИС листу за одстрел

Челни људи британске државне одбране оптужени су да су на листу ИСИС-а за одстрел ставили 20.000 војника јер су им подаци грешком објављени на интернету.

Свијет 07.09.2016 | 08:01
Ставили војнике на ИСИС листу за одстрел
У Британији је избио нови скандал. Подаци министарства одбране о 20.000 војника и потенцијалних регрута, све са именима, рангом и регистрационим бројем, грешком су се нашли "онлајн" .

Детаљи сваког регуларног официра, резервисте и тренера на војном универзитету сада су отворено доступни на владином вебсајту, пише "Сан".

Три објављна документа (на Владином сајту, као и сајтовима Морнарице и Ваздухопловства)

укључују и име сваког одраслог добровољца у кадетским јединицама.

Један од војника је ову брљотину министарства описао као "практично давање убицама из ИСИС-а листе мета", док је резервиста са списка мајор Крис Грин, рекао да је то поклон за терористе.

У оваквом опису за Британце нема претеривање, јер још је свеже сећање на убиство војника Ли Ригбија, измасакрираног на улицама Лондона 2013. године.

Такође, овога јула је ваздухопловац РАФ-а био мета покушаја отмице код базе Мархам у Норфолку.

Последња је објављена листа из 2015. године, са именима многих још активних у служби.

Правите се Енглези

Због новонастале ситуације припадници војних снага су саветовани да не носе униформе ван војних просторија, и никако не говоре да су војна лица на друштвеним мрежама, како не би додатно изазивали пажњу.

Извор: Сан/Мондо.рс
Фото: ПА:ПРЕСС АССОЦИАТИОН АРЦХИВЕ

Коментари / 0

Оставите коментар