Stavili vojnike na ISIS listu za odstrel

Čelni ljudi britanske državne odbrane optuženi su da su na listu ISIS-a za odstrel stavili 20.000 vojnika jer su im podaci greškom objavljeni na internetu.

Svijet 07.09.2016 | 08:01
Stavili vojnike na ISIS listu za odstrel
U Britaniji je izbio novi skandal. Podaci ministarstva odbrane o 20.000 vojnika i potencijalnih regruta, sve sa imenima, rangom i registracionim brojem, greškom su se našli "onlajn" .

Detalji svakog regularnog oficira, rezerviste i trenera na vojnom univerzitetu sada su otvoreno dostupni na vladinom vebsajtu, piše "San".

Tri objavljna dokumenta (na Vladinom sajtu, kao i sajtovima Mornarice i Vazduhoplovstva)

uključuju i ime svakog odraslog dobrovoljca u kadetskim jedinicama.

Jedan od vojnika je ovu brljotinu ministarstva opisao kao "praktično davanje ubicama iz ISIS-a liste meta", dok je rezervista sa spiska major Kris Grin, rekao da je to poklon za teroriste.

U ovakvom opisu za Britance nema preterivanje, jer još je sveže sećanje na ubistvo vojnika Li Rigbija, izmasakriranog na ulicama Londona 2013. godine.

Takođe, ovoga jula je vazduhoplovac RAF-a bio meta pokušaja otmice kod baze Marham u Norfolku.

Poslednja je objavljena lista iz 2015. godine, sa imenima mnogih još aktivnih u službi.

Pravite se Englezi

Zbog novonastale situacije pripadnici vojnih snaga su savetovani da ne nose uniforme van vojnih prostorija, i nikako ne govore da su vojna lica na društvenim mrežama, kako ne bi dodatno izazivali pažnju.

Izvor: San/Mondo.rs
Foto: PA:PRESS ASSOCIATION ARCHIVE

Komentari / 0

Ostavite komentar