Фоча: Појава болести "плавог језика"

Несрећа се надвила над сточаре фочанских села око Тјентишта гдје се изненада, како кажу сељаци послије стотину година, код оваца појавила болест плавог језика или катаралне грознице која пријети да десеткује стада.

Република Српска 06.09.2016 | 22:40
Фоча: Појава болести "плавог језика"
У селу Војиновићи од ове неизлијечиве болести обољеле су овце код десетак домаћина а како смо видјели на терену вирус, који проузрокује комарац, крпељ или обад се и даље шири.

Стачари су узнемирени јер се очекују огромне штете од угинућа оваца.

Сточар Рајко Јојић има са јагњадима укупно 140 оваца. Каже да му је досад обољело око 30 грла а једно је угинуло.

„Покушавам да спасим што се спасити може. За лијекове антибиотике сам дао досад 500 КМ али не знам да ли ће бити користи. Зараза се шири страхујем за цијело стадо. Срећом јагањци ми нису обољели јер их не пуштам са осталим овацама", каже Јојић коме је сточарство једино занимање.

Старица Станица Јојић има 80 године и каже да је запамтила да се некад у њеној младости само једном нешто слично десило.

„Имам 11 оваца осам је обољело а једна је угинула. Не знам шта да радим“, очајна је Јојићева.

Ђуро Радовић је остао без посла у Фочи, подигао кредит, купио 20 оваца и вратио се на село.

„Мислио сам да живим и преживим од сточараства али ево појавила се ова куга. Тражимо од државе да нас заштити, да дођу стручњаци утврде које су овце болесне, да их, ако морамо уништимо бар да се болест не шири", јада се Радовић.

Домаћини замјерају ветеринарима и ветеринарским инспекцијама које су скоро незаинтресоване за појаву ове болести и предузимање мјера да се њено ширење заустави.

„Обавјестили исмо ветеринаре у Фочи, одржали статанак са њима али и они кажу да су беспомоћни и да немају лијкове за ову болест", додаје Радовић.

Сточари причају да је најтежа ситуација код домаћина Павла и Ненада Владичића из села Ратовина код Тјентишта који има више од 500 оваца од којих су десетине заражене болешћу плавог језика.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар