Foča: Pojava bolesti "plavog jezika"

Nesreća se nadvila nad stočare fočanskih sela oko Tjentišta gdje se iznenada, kako kažu seljaci poslije stotinu godina, kod ovaca pojavila bolest plavog jezika ili kataralne groznice koja prijeti da desetkuje stada.

Republika Srpska 06.09.2016 | 22:40
Foča: Pojava bolesti "plavog jezika"
U selu Vojinovići od ove neizliječive bolesti oboljele su ovce kod desetak domaćina a kako smo vidjeli na terenu virus, koji prouzrokuje komarac, krpelj ili obad se i dalje širi.

Stačari su uznemireni jer se očekuju ogromne štete od uginuća ovaca.

Stočar Rajko Jojić ima sa jagnjadima ukupno 140 ovaca. Kaže da mu je dosad oboljelo oko 30 grla a jedno je uginulo.

„Pokušavam da spasim što se spasiti može. Za lijekove antibiotike sam dao dosad 500 KM ali ne znam da li će biti koristi. Zaraza se širi strahujem za cijelo stado. Srećom jaganjci mi nisu oboljeli jer ih ne puštam sa ostalim ovacama", kaže Jojić kome je stočarstvo jedino zanimanje.

Starica Stanica Jojić ima 80 godine i kaže da je zapamtila da se nekad u njenoj mladosti samo jednom nešto slično desilo.

„Imam 11 ovaca osam je oboljelo a jedna je uginula. Ne znam šta da radim“, očajna je Jojićeva.

Đuro Radović je ostao bez posla u Foči, podigao kredit, kupio 20 ovaca i vratio se na selo.

„Mislio sam da živim i preživim od stočarastva ali evo pojavila se ova kuga. Tražimo od države da nas zaštiti, da dođu stručnjaci utvrde koje su ovce bolesne, da ih, ako moramo uništimo bar da se bolest ne širi", jada se Radović.

Domaćini zamjeraju veterinarima i veterinarskim inspekcijama koje su skoro nezaintresovane za pojavu ove bolesti i preduzimanje mjera da se njeno širenje zaustavi.

„Obavjestili ismo veterinare u Foči, održali statanak sa njima ali i oni kažu da su bespomoćni i da nemaju lijkove za ovu bolest", dodaje Radović.

Stočari pričaju da je najteža situacija kod domaćina Pavla i Nenada Vladičića iz sela Ratovina kod Tjentišta koji ima više od 500 ovaca od kojih su desetine zaražene bolešću plavog jezika.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar