Смјене у комисији за Нобелову награду

Двојица судија смијењена су данас из комисије која бира добитника Нобелове награде за медицину због умијешаности у скандал у вези са дискредитованим хирургом из Италије, пренијели су шведски медији.

Свијет 06.09.2016 | 18:45
Смјене у комисији за Нобелову награду
Одлука о смјени Харијет Валберг и Андерса Хамстена услиједила је након што је Влада Шведске смијенила читав одбор престижног Института Каролинска, гдје су ти научници радили.

Паоло Макијарини је био водећи специјалиста у области трансплантације душника, али су два његова пацијента умрла.

Хирург је након тога оптужен да је фалсификовао податке о свом научном раду, што је он демантовао, преноси Би-Би-Си.

Двојица судија који су изгубили позиције у Нобеловој комисији налазе се међу неколико појединаца који су игнорисали упозорења у вези са радом Макијаринија. Панел који има 50 чланова објавиће сљедећег мјесеца одлуку о добитнику годишње награде.

"Скандал је права ријеч. Људи су повријеђени збох потеза Института Каролинска и Универзитетске болнице Каролинска", рекла је шведски министар за високо образовање Хелене Хелмарк Кнутсон.

Макијарини је запослен на Институту Каролинска 2010. године, а 2011. године му је одата почаст као вођи тима који је обавио прву трансплантацију органа синтетизованог од матичних ћелија самог пацијента.

Сумње у етичност његовог рада појавиле су се послије емитовања документарца на шведској телевизији СВТ у којем је приказанао да је он у Русији обавио операције које је сам Институт описао као "заиста алармантне".

Шведско тужилаштво у јуну је објавило да је покренуло истрагу о овом хирургу, због сумње да је починио убиство из нехата у два случаја у шведским болницама 2011. и 2012. године.

Он је изгубио посао на Институту Каролинска раније ове године.

Коментари / 0

Оставите коментар