Smjene u komisiji za Nobelovu nagradu

Dvojica sudija smijenjena su danas iz komisije koja bira dobitnika Nobelove nagrade za medicinu zbog umiješanosti u skandal u vezi sa diskreditovanim hirurgom iz Italije, prenijeli su švedski mediji.

Svijet 06.09.2016 | 18:45
Smjene u komisiji za Nobelovu nagradu
Odluka o smjeni Harijet Valberg i Andersa Hamstena uslijedila je nakon što je Vlada Švedske smijenila čitav odbor prestižnog Instituta Karolinska, gdje su ti naučnici radili.

Paolo Makijarini je bio vodeći specijalista u oblasti transplantacije dušnika, ali su dva njegova pacijenta umrla.

Hirurg je nakon toga optužen da je falsifikovao podatke o svom naučnom radu, što je on demantovao, prenosi Bi-Bi-Si.

Dvojica sudija koji su izgubili pozicije u Nobelovoj komisiji nalaze se među nekoliko pojedinaca koji su ignorisali upozorenja u vezi sa radom Makijarinija. Panel koji ima 50 članova objaviće sljedećeg mjeseca odluku o dobitniku godišnje nagrade.

"Skandal je prava riječ. LJudi su povrijeđeni zboh poteza Instituta Karolinska i Univerzitetske bolnice Karolinska", rekla je švedski ministar za visoko obrazovanje Helene Helmark Knutson.

Makijarini je zaposlen na Institutu Karolinska 2010. godine, a 2011. godine mu je odata počast kao vođi tima koji je obavio prvu transplantaciju organa sintetizovanog od matičnih ćelija samog pacijenta.

Sumnje u etičnost njegovog rada pojavile su se poslije emitovanja dokumentarca na švedskoj televiziji SVT u kojem je prikazanao da je on u Rusiji obavio operacije koje je sam Institut opisao kao "zaista alarmantne".

Švedsko tužilaštvo u junu je objavilo da je pokrenulo istragu o ovom hirurgu, zbog sumnje da je počinio ubistvo iz nehata u dva slučaja u švedskim bolnicama 2011. i 2012. godine.

On je izgubio posao na Institutu Karolinska ranije ove godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar