Караџићевој одбрани 850.000 марака

Канцеларија регистрара Механизма за међународне кривичне судове одобрио је више од 850.000 КМ одбрани Радована Караџића за другу фазу жалбеног поступка, односно улагање жалбе.

Свијет 06.09.2016 | 16:43
Караџићевој одбрани 850.000 марака
Караџићев правни савјетник Петер Робинсон рекао је како је одбрана затражила износ већи од предвиђеног према правилнику Хашког трибунала, те да је добила више 850.000 КМ.

Истакао је да се на ову одлуку одбрана није жалила. Овај износ је за другу фазу, која би према процијени одбране требала трајати укупно девет мјесеци.

Као разлог за повећање износа предвиђеног за улагање жалбе, Робинсон је навео изузетну сложеност овог предмета, која укључује и одговорност Караџића за четири различита удружена злочиначка подухвата.

Пресуда против Караџића је окарактерисана не само као најдужа за појединачни случај пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију, него икада издата пред тим или било којим другим међународним трибуналом.

Робинсон је додао да би овај износ омогућио одбрани да упосли два правна савјетника, адвоката, војног вјештака у вези са гранатирањем Сарајева, те за исплату приправника које упошљава Хашки трибунал. Према правилима, 80 посто укупног износа ће бити исплаћено у мјесечним ратама, док ће преосталих 20 посто након завршетка друге фазе.

Жалбени поступак пред Хашким трибуналом састоји се из три фазе – најаве, улагања и саслушања жалбе – за које су одређене висине накнаде за Одбрану, између осталог, и овисно о сложености предмета. За прву фазу, односно најаву жалбе, Механизам за међународне кривичне судове је Одбрани већ одобрио 230.000 КМ. За саслушање жалбе, која представља трећу фазу, предвиђена накнада износи преко 55.000 КМ. Караџић је првостепеном пресудом ове године у Хашком трибуналу осуђен на 40 година затвора.

(БИРН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

06.09.2016 16:49

Злоцин се не исплати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нерим

06.09.2016 19:05

Није он направио никакав злочин вец је водио народ у рату.Злоцине су правили они који су ратовали на свим странама,а не политицари.У та бурна времена он је храбро водио Србски народ,и не вјерујем да је лично наредио било какав злочин. У таквим временима ниси могао и да си био незнам ко, имати све под контролом.Ориц је лично убијао и сакатио људе и он је злоцинац.

Name

Муња

06.09.2016 17:34

Србски херој треба му споменик дигнути ипак је он створо с осталим РС

ОДГОВОРИТЕ