Karadžićevoj odbrani 850.000 maraka

Kancelarija registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove odobrio je više od 850.000 KM odbrani Radovana Karadžića za drugu fazu žalbenog postupka, odnosno ulaganje žalbe.

Svijet 06.09.2016 | 16:43
Karadžićevoj odbrani 850.000 maraka
Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson rekao je kako je odbrana zatražila iznos veći od predviđenog prema pravilniku Haškog tribunala, te da je dobila više 850.000 KM.

Istakao je da se na ovu odluku odbrana nije žalila. Ovaj iznos je za drugu fazu, koja bi prema procijeni odbrane trebala trajati ukupno devet mjeseci.

Kao razlog za povećanje iznosa predviđenog za ulaganje žalbe, Robinson je naveo izuzetnu složenost ovog predmeta, koja uključuje i odgovornost Karadžića za četiri različita udružena zločinačka poduhvata.

Presuda protiv Karadžića je okarakterisana ne samo kao najduža za pojedinačni slučaj pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, nego ikada izdata pred tim ili bilo kojim drugim međunarodnim tribunalom.

Robinson je dodao da bi ovaj iznos omogućio odbrani da uposli dva pravna savjetnika, advokata, vojnog vještaka u vezi sa granatiranjem Sarajeva, te za isplatu pripravnika koje upošljava Haški tribunal. Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto nakon završetka druge faze.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze – najave, ulaganja i saslušanja žalbe – za koje su određene visine naknade za Odbranu, između ostalog, i ovisno o složenosti predmeta. Za prvu fazu, odnosno najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je Odbrani već odobrio 230.000 KM. Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada iznosi preko 55.000 KM. Karadžić je prvostepenom presudom ove godine u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

(BIRN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Karadoz

06.09.2016 18:49

Zlocin se ne isplati?

ODGOVORITE
Name

Nerim

06.09.2016 21:05

Nije on napravio nikakav zločin vec je vodio narod u ratu.Zlocine su pravili oni koji su ratovali na svim stranama,a ne politicari.U ta burna vremena on je hrabro vodio Srbski narod,i ne vjerujem da je lično naredio bilo kakav zločin. U takvim vremenima nisi mogao i da si bio neznam ko, imati sve pod kontrolom.Oric je lično ubijao i sakatio ljude i on je zlocinac.

Name

Munja

06.09.2016 19:34

Srbski heroj treba mu spomenik dignuti ipak je on stvoro s ostalim RS

ODGOVORITE