Свјетски лидери и Ким: Ход по танкој жици

Често се говори о разликама и мимоилажењима између америчког и руског предсједника. Једна од тих разлика посебно је видљива на њиховом односу према Сјевероној Кореји и у изјавама које упућују ка тој земљи и њеном лидеру.

Свијет 06.09.2016 | 14:23
Свјетски лидери и Ким: Ход по танкој жици
Јасно је да је сјевернокорејски предсједник Ким Џонг Ун личност која воли да изазива пажњу свјетске јавности и да то најчешће ради испаљивањем балистичких ракета према Јужној Кореји и другим провокацијама или пријетњама по безбједност, не само сусједне Јужне Кореје него и цијелог свијета. 

Сјеверна Кореја се често хвали својим војним капацитетима и поседовањем нуклеарног оружја, али због њене "затворености" ријетко ко може са сигурношћу рећи да ли је то истина или само пропаганда. Међутим, два најутицајнија свјетска лидера имају различит приступ овом "проблему".

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је данас да ће САД радити са савезницима на увођењу још оштријих санкције Сјеверној Кореји послије најновијих проба балистичких пројектила Пјонгјанга.

Он је ипак послије састанка са јужнокорејском предсједницом Парк Геун-хје, на маргинама самита Савеза земаља југоисточне Азије у Лаосу, рекао и да има простора за дијалог уколико Сјеверна Кореја промијени курс.

Обама сматра да су јучерашње, најновије пробе провокација и да Сјеверна Кореја треба да зна да ће такви поступци повећати њену изолацију у свијету.

Са друге стране, руски предсједник Владимир Путин упозорио је прије неколико дана друге земље да буду опрезне у односима са Сјеверном Корејом и избјегавају акције, које би могле да доведу до додатног појачања напетости с том земљом.

Путин је, обраћајући се на економском форуму у Владивостоку, којем су присуствовали јужнокорејска предсједница Парк Гуен Хје и јапански премијер Шинзо Абе, рекао да се Москва залаже да се Пјонгјанг врати за међународни преговарачки сто поводом нуклеарног програма те земље.

Руски предсједник је, такође, апеловао на Сјеверну Кореју да се придржава споразума, које су подржале Уједињене нације.

"Сматрам да су било какве акције, које би изазвале даљу ескалацију напеторсти контра-продуктивне", рекао је Путин.

Парк је раније позвала Русију и друге велике "свјетске играче" да повећају притисак на Сјеверну Кореју како би она одустала од свог нуклеарног програма оцијенивши да би то могло отворити пут за сарадњу са Пјонгјангом.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар