Svjetski lideri i Kim: Hod po tankoj žici

Često se govori o razlikama i mimoilaženjima između američkog i ruskog predsjednika. Jedna od tih razlika posebno je vidljiva na njihovom odnosu prema Sjeveronoj Koreji i u izjavama koje upućuju ka toj zemlji i njenom lideru.

Svijet 06.09.2016 | 14:23
Svjetski lideri i Kim: Hod po tankoj žici
Jasno je da je sjevernokorejski predsjednik Kim Džong Un ličnost koja voli da izaziva pažnju svjetske javnosti i da to najčešće radi ispaljivanjem balističkih raketa prema Južnoj Koreji i drugim provokacijama ili prijetnjama po bezbjednost, ne samo susjedne Južne Koreje nego i cijelog svijeta. 

Sjeverna Koreja se često hvali svojim vojnim kapacitetima i posedovanjem nuklearnog oružja, ali zbog njene "zatvorenosti" rijetko ko može sa sigurnošću reći da li je to istina ili samo propaganda. Međutim, dva najuticajnija svjetska lidera imaju različit pristup ovom "problemu".

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da će SAD raditi sa saveznicima na uvođenju još oštrijih sankcije Sjevernoj Koreji poslije najnovijih proba balističkih projektila Pjongjanga.

On je ipak poslije sastanka sa južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hje, na marginama samita Saveza zemalja jugoistočne Azije u Laosu, rekao i da ima prostora za dijalog ukoliko Sjeverna Koreja promijeni kurs.

Obama smatra da su jučerašnje, najnovije probe provokacija i da Sjeverna Koreja treba da zna da će takvi postupci povećati njenu izolaciju u svijetu.

Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je prije nekoliko dana druge zemlje da budu oprezne u odnosima sa Sjevernom Korejom i izbjegavaju akcije, koje bi mogle da dovedu do dodatnog pojačanja napetosti s tom zemljom.

Putin je, obraćajući se na ekonomskom forumu u Vladivostoku, kojem su prisustvovali južnokorejska predsjednica Park Guen Hje i japanski premijer Šinzo Abe, rekao da se Moskva zalaže da se Pjongjang vrati za međunarodni pregovarački sto povodom nuklearnog programa te zemlje.

Ruski predsjednik je, takođe, apelovao na Sjevernu Koreju da se pridržava sporazuma, koje su podržale Ujedinjene nacije.

"Smatram da su bilo kakve akcije, koje bi izazvale dalju eskalaciju napetorsti kontra-produktivne", rekao je Putin.

Park je ranije pozvala Rusiju i druge velike "svjetske igrače" da povećaju pritisak na Sjevernu Koreju kako bi ona odustala od svog nuklearnog programa ocijenivši da bi to moglo otvoriti put za saradnju sa Pjongjangom.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar