Девет прича о српском патријарху Павлу

Патријарх Павле, рођен као Гојко Стојчевић у селу Кућанци 11. септембра 1914. године, и даље представља инспирацију многим хришћанима због свог скромног и правичног живота који је водио.

Република Српска 06.09.2016 | 12:40
Девет прича о српском патријарху Павлу
Ово су неке мало познате ствари из живота патријарха кога су сви још за живота сматрали свецем.

Мрвице хљеба

Једном приликом када је завршио са јелом, узео је салвету испред себе на којој је било неколико мрвица. Тихо је покупио сваку мрву и појео. Присутни су шокирано упитали шта то ради, а он им је одоговорио:

"Не знате ви, дјецо моја, шта значи глад и колико је дјеце широм свијета гладно, а ми бацамо хљеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сјетите се сваки пут гладне дјеце широм Африке и свијета када видите мрвице поред стола."

Другови из клупе

Вјеровали или не, некада давно у истој клупи у гимназији у Тузли сједели су Меша Селимовић и патријарх Павле. 

Молитва за све

Када је као владика боравио на Косову и Метохији, десило се да је патријарха Павла зауставила наоружана албанска банда. О самом инциденту се не зна много, али банда или припадници ОВК-а су му је затражили да клекне и помоли се за пострадале Албанце.

Павле им је тада смирено и трезвено одговорио да се он клечећи моли у цркви за све пострадале и невине жртве без обзира на њихову националност и вјеру. Тако је неповријеђен успио да настави пут.

Спасио дављеника

Док је као васпитач радио у Бањи Ковиљачи, из ледене воде спасао је дјечака који се давио. Као посљедицу тог подухвата добио је, у то вријеме, смртоносну туберкулозу. Међутим, иако му доктори нису давали више од три мјесеца живота, он је успио да се опорави и доживи дубоку старост.

Анегдота из авиона

Једном је патријарх ишао негдје авионом. Када су летјели над морем, авион је ушао у зону турбуленције и било је труцкања. Млади архијереј који је сједио поред патријарха питао га је шта он мисли о томе ако се авион сада сруши.

Он је без збуњености рекао:

"У односу на себе, примићу то као акт праведности, јер сам у животу појео толико риба да би сада било чудно када оне мене сада не би појеле".

Милионе оставио цркви

Потомцима свог брата, као најближим сродницима, оставио је само будилник и сат, док ће његовим ордењем, али и писаним дјелима, која већ данас имају непроцјењиву вриједност која се мјери милионима евра, располагати СПЦ.

Једи у себи…

Умио је да буде и строг. Уочи једног оброка, за трпезом су сви изговарали молитву. Један монах је ћутао.

Патријарх га упита зашто ћути, зашто се не моли са осталима, а монах је одговорио да се моли у себи. Патријарх му је на то додао да онда треба и да једе у себи.

Музикалан човјек

Мало је познато да је био и изузетан пјевач. Уживао је у вишегласном појању духовних пјесама. Никада се није устручавао да негодује уколико хор не би пјевао са вјерским заносом, па је знао да стане пред њих и пун жара покаже како се пјевају литургијске пјесме.

Лична карта

Патријарх Павле рођен је као Гојко Стојчевић, а 1948. замонашио се у манастиру Благовештење. Одрастао је с тетком по оцу, коју је много волио и која му је замијенила родитеље. Имао је жељу да постане љекар.

Извор: Курир

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Вјерник

06.09.2016 11:41

Послије Христа само једном се рађа овакав човјек! Моје дубоко поштовање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

особа

06.09.2016 13:32

Код нас има доса овако скромних особа.Доста по селима има народа који зиве скромно,оно сто они лицно произведу на својој земљи.Људи са села су здрави насмијани и весели .

Name

РадикалНО

06.09.2016 13:55

После Патријарха Павла је остала не надокнадива празнина. Ови што су остали после њега су брука за СПЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

06.09.2016 19:34

Павле ко и тито, у најгори вакат нас оставио... Од како је умро, моја баба у цркву није ушла, каже да је ђаво преузео све. Испрва смо мислили да је стара и сенилна, сада знамо да је 100% у праву.

ОДГОВОРИТЕ